Spre deosebire de latrină şi de hazna, fosele septice reprezintă soluţii ecologice şi moderne. Acestea pot reduce la minimum eliminarea reziduurilor menajere, dar şi pierderile de apă. Acest lucru se datorează faptului că apa filtrată, rezultată la finalul procesului de epurare, revine înapoi în natură.
Ce sunt fosele septice?
Fosa septică este un sistem de evacuare şi tratare a apelor menajere dintr-o locuinţă. Este utilizată acolo unde nu există o reţea centrală de canalizare. În special în zonele rurale, ca soluţie optimă pentru eliminarea apelor uzate, rezultate dintr-o gospodărie individuală.
Modul de funcţionare a unei fose septice este unul destul de simplu. Apa menajeră produsă în locuinţă ajunge, prin intermediul conductelor, în rezervorul fosei septice. Aici, reziduurile solide sunt separate de cele lichide. Particulele mai grele se depozitează pe fundul rezervorului, în timp ce uleiurile şi grăsimile rămân la suprafaţă.
Cum alegi fosa septică?
Există o mulțime de variante de fose la prețuri accesibile. Acestea permit protejarea mediului înconjurător. Fiecare proprietar este liber să își aleagă modelul dorit. Alegerea ar trebui făcută în funcție de necesități și ținând cont de volumul fosei, dar și de numărul de utilizatori dintr-o gospodărie.
Dacă ai o casă de vacanță sau îți dorești o soluție care poate trata apa utilizată de 8-10 persoane, cele mai potrivite alegeri pot fi fosele septice de 5000 de litri. Pentru gospodăriile de șase persoane, sunt suficienți însă 3500 de litri.
Fosele septice Depuro sunt conform standardului european SR EN 12566-1. Fosele septice Depuro marcate CE sunt cele mai performante soluții pentru deversarea apei menajere provenită de la locuințele rezidențiale care nu dispun de un sistem de canalizare.
Fosele septice ecologice de tip IMHOFF sunt construite din polietilenă de înaltă densitate, reciclabil integral. Ele sunt făcute din bazinul principal, numit bazin de sedimentare, un bazin de fermentare și bazinul unde are loc digestia și scurgerea apei tratate.
Principiul de funcționare este anaerob cu descompunerea si fermentarea materiilor poluante din apa menajeră, prin intermediul bacteriilor Bacti + ce se formează în lipsa oxigenului. Apele uzate intră în bazinul de fermentare din fosa septică. Aici, pe baza legilor fizicii de separare gravimetrică, are loc descompunerea și separarea materiilor ușoare și a celor sedimentabile.
Dupa acest proces de separare se formează nămolul poluant care se depune prin fanta de evacuare în zona de sedimentare, de unde se vidanjează dupa o perioadă de timp. Apele tratate din fosa septică, se evacuează pe pricipiul vaselor comunicante, în drenuri, de unde vor fi preluate de vasele capilare ale solului care vor acționa ca un filtru biologic.
Ce ar trebui să respecți în cazul unei fose septice?
● terenul ales pentru instalarea fosei septice trebuie să fie plat şi lipsit de copaci în apropiere, pentru că rădăcinile lor pot duce la crăparea pereţilor rezervorului;
● solul nu trebuie să fie tasabil sau poros; altfel, este pusă în pericol integritatea structurală a fosei septice, iar sistemul de drenaj nu va funcţiona în mod optim;
● lasă zona de deasupra fosei septice liberă, fără greutăţi aşezate pe ea şi, cu siguranţă, nu parca un autoturism direct deasupra rezervorului, chiar dacă acesta e acoperit cu o placă de beton;
● nu instala aspersoare în apropierea fosei septice, pentru că solul va acumula o cantitate prea mare de apă, în combinaţie cu lichidul drenat din rezervor.
Fosa septică este un echipament esenţial pentru reţeaua de canalizare a locuinţei. Reprezintă un echipament complex. Acest lucru înseamnă că lucrările de întreţinere şi mentenanţă trebuie lăsate în seama unui specialist. Dincolo de garanţia pe care o oferă o asemenea lucrare, fosa septică va funcţiona în parametri optimi şi va avea o durată de viaţă mai lungă.
Fosa septică trebuie verificată anual, la fel şi conductele şi câmpul de drenaj. Putem preveni apariţia unor defecţiuni dacă evităm utilizarea în exces a apei. De asemenea, și dacă vom avea grijă să nu aruncăm în canalizare obiecte care pot să înfunde ţevile.
La un interval de 2-3 ani, trebuie efectuată vidanjarea. Altfel, există riscul ca fosa septică să nu mai poată trata deșeurile menajere, urmând ca acestea să contamineze solul și pânza freatică.
O fosă septică este alegerea ideală pentru o casă! Chiar şi atunci când racordarea la reţeaua centrală de canalizare este posibilă. Însă va funcţiona optim doar dacă este întreţinută corespunzător. Iar proprietarii sunt atenţi la consumul de apă, dar şi la ceea ce aruncă în toalete şi în chiuvete.