Cum știi când copilul tău are nevoie de un aparat dentar?

Este bine să mergi cu copilul la stomatolog încă de la o vârstă fragedă. Medicul stomatolog recomandă ca: „Primul control la medicul specialist ortodont ar trebui făcut în jurul vârstei de 6 ani. La această vârstă, tratamentul ortodontic este mai uşor de aplicat, copilul aflându-se în perioada de creştere, iar rezultatele se obţin mult mai rapid într-un timp mult mai scurt. Tratamentul stomatologic aplicat după 12 sau 14 ani presupune purtarea unui aparat fix de cele mai multe ori”.

Ce este ortodonția și cui i se adresează?

Ortodonția este specialitatea medicinei dentare care se ocupă de îndreptarea și corectarea poziției dinților cu ajutorul unui aparat dentar. Tratamentul ortodontic se adresează oricărui pacient care are nevoie de îndreptarea dinților.

Acest tratament poate dura între 6 luni și 2-3 ani, variind în funcție de complexitatea cazului, de cât de bine răspunde pacientul la tratament și evident, de respectarea ședințelor de activare.

copilul

Cum îți dai seama că are nevoie copilul tău de un aparat dentar?

  • Copilul tău şi-a pierdut dinţii de lapte prea devreme, prea târziu sau la anumite intervale neregulate (altele decât în schema de schimbare a dinţilor).
  • Prichindelul mestecă și mușcă din alimente cu dificultate.
  • Dinţii de lapte, dar și cei permanenţi sunt strâmbi, încălecaţi sau prea rari.
  • Își suge în continuare degetele chiar dacă nu mai este un bebeluș.
  • Fălcile nu se suprapun corect, având impresia că sunt strâmbe sau produc anumite sunete la atingere.
  • Copilul îşi muşcă de cele mai multe ori obrazul accidental.
  • Respiraţia acestuia este neregulată, şuierătoare sau nu poate respira decât cu gura deschisă.

Uneori poate nu ne dăm seama cât de importantă este dantura. Ne gândim că este încă mic și are tot timpul să își îngrijească dințișorii. Dar nu este deloc așa. Este foarte important să intervenim încă de mititel. Pentru că dantura este precum o carte de vizită a unei persoane.

Vorbim aici despre estetica danturii, sănătatea dinților, a gingiilor, despre prevenirea cariilor, a mirosului urât al gurii, despre paradontoză și alte afecțiuni ale cavității bucale.

De ce să nu prevenim în loc să tratăm? Iată de ce este atât important un aparat dentar pentru copilul tău!

Cum alegem aparatul dentar potrivit pentru copilu tău?

Un tratament cu aparat dentar poate varia între un an și trei ani; totul în funcție de copil. Pentru că medicul stomatolog va determina care este tratamentul în funcție de vârsta, de starea de sănătate a dinților și a gingiilor a copilului, dar și de gradul de severitate a problemei.

Sunt două tipuri de aparate dentare – fixe şi mobile, iar medicul ortodont este singurul care poate stabili, în urma consultului, dar şi a  planului de tratament, care este aparatul recomandat pentru copilul tău. Când copiii au dinţi de lapte sau o dentiţie mixtă, de cele mai multe ori se optează pentru aparate mobile, pentru că se află în etapa de creştere.

În cazul în care va fi nevoie de anumite retușuri ale poziției dinților sau a mușcăturii pentru copilul tău, atunci se va folosi un aparat fix. Acest tip de aparat oferă un confort sporit, determinând rezultate mult mai bune decât cel mobil. Este purtat 24 de ore din 24, fiind cimentat pe dinți. Braketii aparatului fix pot fi metalici, ceramici, de culoarea dintelui sau din safir, transparenti, aceștia din urmă fiind şi cei mai estetici.

Diferenţa dintre aparatele dentare fixe, ţine în principal de estetică si buget, şi nu de funcţionalitatea lor.

În timpul purtării aparatului dentar, igiena dentară necesită mult mai multă atenţie. Copilul trebuie să se spele pe dinți după fiecare masă, să utilizeze o periuță  interdentară pentru aparatul ortodontic și să folosească apa de gură și ața dentară zilnic.

Tripnheal – servicii medicale la cele mai înalte standarde!

O echipă de medici cu peste 10 ani de experiență, atent selecționată pentru a putea oferi servicii medicale complete, în colaborare cu cele mai renumite clinici din Transilvania, oferă condiții pentru orice tip de tratament.

Avantajele unei astfel de echipei profesioniste, împreună cu beneficiile unui tratament de înaltă calitate, clinicile private cu aparatură de ultimă generație cu care colaborează și costul optimizat al serviciilor îi plasează în alegerea potrivită nevoilor tale.

Ne dedicăm toate resursele pentru a vă asigura servicii medicale la cele mai înalte standarde, în cea mai frumoasă zonă din Transilvania.

Cum poți să ajungi la această clinică? Sună la 0756. 660.293, scrie un mesaj la contact@tripnheal.com sau pe pagina de facebook Triphneal.

Tu știi când este nevoie să mergi cu copilul tău în vizită la medicul stomatolog?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.