Semnificatia lumanarii de botez

botez

Venirea pe lume a unui copil este printre cele mai frumoase si mai importante evenimente din viata parintilor acestuia. Odata ce micutul ajunge acasa si se acomodeaza incet incet cu noua lui viata, parintii incep sa se gandeasca la momentul botezului. Un moment extrem de important din viata fiecaruia dintre noi si cu o mare incarcatura emotionala. Organizarea unui botez necesita multe pregatiri, rabdare si pricepere. Pe langa trusoul de botez, costume dichisite si rochite, una dintre preocuparile parintilor in preajma acestui eveniment o reprezinta lumanare de botez. Tocmai din acest motiv, am ales ca in articolul de azi sa vorbim despre semnificatia lumanarii de botez

Desi am putea crede ca o lumanare de botez este doar un obiect format din fitil si ceara, in realitate semnificatia sa merge mai departe de elementele fizice, si mai aproape de spiritualitate. Si la fel ca si toate celelalte elemente din cadrul unui botez, si lumanarea are o semnificatie aparte. 

Ca si in viata de zi cu zi, flacara lumanarii de botez semnifica lumina biblica. Dar in functie de zone, religii si traditii, lumanarea poate avea diverse semnificatii. In traditia crestina, lumanarea de botez trebuie cumparata de catre viitori parinti spirituali ai celui mic. In momentul in care nasii cumpara lumanarea, trebuie sa se asigure ca aceasta nu se indoaie, nu se rupe cu usurinta si rezista la temperaturi inalte. Lumanarea va fi dusa la biserica de catre nasi si va fi aprinsa de catre preot sau de catre diacon, inainte de inceperea propriu-zisa a slujbei. De obicei, lumanarea este tinuta de catre unul din nasi, pe tot parcursul slujbei. 

In general, lumanarile de botez sunt albe, insa mai nou au aparut o multime de modele de lumanari colorate, imprimate cu data botezului, cu numele celui mic sau cu personaje din desene animate. In functie de sexul copilului, lumanarea poate fi impodobita cu panglici albastre, pentru baieti sau roz, pentru fetite. De asemenea, ea mai poate fi impodobita cu flori, eventual cu aceleasi flori care se vor regasi si la restaurant sau la locatia unde va avea loc petrecerea.

Florile semnifica frumusetea si puritatea, dar si viata, prin prisma elementelor naturii. Desi in trecut se foloseau doar anumite flori, astazi nu mai exista nicio conditionare in acest sens. Nici macar culorile nu mai reprezinta un impediment, in ciuda faptului ca traditia spune ca florile cu care se decoreaza lumanarea de botez trebuie sa fie albe, sau cel putin in culori deschise. Din acest punct de vedere, astazi sunt acceptate de catre biserica si lumanarile colorate. Acestea sunt realizate intr-adevar cu mult bun gust si delicatete, fara a-si pierde din inocenta specifica minunatei perioade a copilariei timpurii.  

Astfel de lumanari speciale, gesesti si pe site-ul celor de la Lumanari Servus. Acestia sunt o echipa din Maramures, care realizeaza cu multa dragoste si pricepere lumanari atat pentru botez si nunta, cat si lumanari parfumate. Astfel ca, in cazul in care te pregatesti pentru un eveniment cu o asemenea incarcatura emotionala precum este botezul, apeleaza cu incredere la serviciile acestora. Acorda o atentie speciala pentru semnificatia lumanarii de botez si alaturi de nasi pregatiti totul in cel mai mic detaliu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.