Depresia după naștere…cum scăpăm de ea?

Deși mulți cred că este doar o invenție, depresia după naștere chiar există. Majoritatea se așteaptă ca proaspăta mămică să fie, așa cum este și normal, fericită. Dar…unele mămici pot pica foarte ușor în depresie.

depresia după naștere

Ce este depresia după naștere?

Depresia este o tulburare extrem de serioasă, ce necesită de cele mai multe ori psihoterapie sau o altă formă de tratament. Majoritatea mămicilor simt după naștere o tristețe postpartum, cunoscută și sub numele de baby blues.

După numai câteva zile de la naștere, proaspetele mămici se pot simți neliniștite, copleșite. Ele plâng foarte ușor, trecând foarte repede de la o stare emoțională la alta, de la bucurie la tristețe, de exemplu.

Cauza acestei incertitudini este legată de faptul că mamele ezistă să recunoască că au asemenea sentimente. Sentimente pe care le consideră anormale. Tristețea postpartum dispare însă cam în două săptămâni după naștere si este o stare normală. Asta trebuie sa știe și să înțeleagă fiecare mămică, dar și persoanele apropiate de mămici.

Bebelușul pe care l-ai așteptat și dorit cu atâta ardoare timp de nouă luni, mulți ani înainte, este în sfârșit în brațele tale. Nașterea a decurs foarte bine, copilul este sănătos, mămica este sănătoasă, totul este perfect. Însă în loc să te simți extrem de fericită și de mulțumită, ești asaltată de gânduri negre. Nu știi cum se întâmplă, însă te ascunzi tot mai des în baie să plangi și te simți din ce în ce mai deprimată și mai vinovată. Nu ai nici un motiv să te simtți așa…dar oare de ceo faci?

Te gândești că ești o mamă rea, care nu meriți să ai un copil atât de frumos, de delicat, atât de perfect, nu? Însă nu este așa! Capul sus, ai nevoie doar de ajutorul celor dragi, uneori chiar de ajutor specializat. Dar…vei fi bine, te vei bucura de aceste momente unice în viață. Trebuie numai să știi să ceri ajutorul și totul va fi perfect!

Mămici, tuturor ni se poate întâmpla asta! Ideal este să reușim să strigăm după ajutor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.