English…my love…dar nu și a soțului

English, my love…așa se numea prima carte de engleză după care am învățat la școală. Sau cel puțin de acest manual îmi aduc eu aminte. Mi-a plăcut foarte mult limba lui Shakespeare. Poate „vinovat” este profesorul din clasa a VI-a, care iubea această limbă și ne insufla această iubire. Sau poate desenele animate pe care le adoram, Sailor Moon, Sandy Bell, Captain Planet, Țestoasele Ninja, celebrii Tom și Jerry, desenele anilor ’90.

Pe măsură ce învățam mai multe cuvinte, să traduc în engleză fraze, timpurile verbelor, care știți cât de grele erau, mă simțeam mândră de mine. Începusem să îi cer mamei să-mi cumpere cărți cu exerciții de gramatică, iar mami era tare mândră de cât de conștiincioasă este fiica ei. Uite așa m-am împrietenit eu cu limba engleză și ea cu mine…

Între timp, am crescut mare. Din nefericire, serviciul meu îmi solicită cunoașterea limbii engleze destul de rar, așa încât sunt convinsă că am uitat multe noțiuni de gramatică. Dar…meseria de mămică este cea mai frumoasă, nu? Ei bine…fiica mea a început clasa pregătitoare. Iar în programă…limba engleză. Momentan, totul este frumos și bine…red, blue, yellow, sun, frog, bear, mother, father, nose…cuvinte simple. My name is… și I am 6 years…astea le știa încă de la cămin. Chiar dacă vi se pare imposibil, ei la 5 anișori învățau engleză. Dar…le-a prins bine!

I love English!

Într-o zi, a venit de la școală și ne-a spus: Mami, I love English! Bravo, mami, i-am răspuns. Me too! Și i-am zâmbit. S-a încruntat și m-a întrebat: ce înseamnă asta? I-am tradus – și eu iubesc mami engleza. Dornică să ne arate ce a învățat la școală, ne întreabă Do you speak English? Yes, I speak English!, îi răspund eu. Dar tu, tati? Hmmm…a little, tati. Am uitat să vă spun, soțul meu nu a învățat engleza în școală. Doar câteva cuvinte pe care le-a reținut de la televizor….

– Auzi, iubire, îl aud pe soțul meu, trebuie neapărat să mă înveți și pe mine engleza. Mâine, poimâine, fii-mea mă va înjura în engleză și eu îi voi răspunde: Mulțumesc tati!

– Da, iubire, te învăț. Dar când?

– Păi seara…după ce ajung de la serviciu acasă. Mai știi când am fost cu cumnatu’ să ne întâlnim cu englezul ăla, să plecăm în Anglia? Nu știam nici unul engleza. Dar…prin semne, cu ajutorul englezo-românei mele, ne-am înțeles cu el. Ba chiar mi-a spus că mă descurc binișor. Că deh…de înțeles o înțeleg mult mai bine față de cum o vorbesc. Deci nu sunt chiar atât de afon…

– Bine, iubire…o vom învăța, eventual înveți o dată cu fiică-ta! Mai ales că și Sofi a început să cânte „Daddy fingers”…

Mi-am dorit să îl ajut pe soțul meu să învețe limba engleza, mai ales că, deodată mi-am amintit cât de mult îmi plăcea mie să învăț cuvinte noi…cât de entuziasmată eram. Dar cum să fac să fie simplu și să am și timp? Cu doi copii, job, casă și teme Antenolia, dar și o Sofie atât de atașată de mami…la capitolul timp stăteam foarte prost.

Să învățăm engleza zâmbind!

Dacă ar putea lua cursuri de engleză de acasă…ce bine ar fi! Așa ar putea să învețe, în limita timpului liber, dar cu un profesor de engleză, nu cu mine…Nu că eu nu aș putea fi o profă bună…dar nu am deloc răbdarea necesară și pe lângă asta, îmi ajunge un singur elev. La cursurile online de pe platforma profesională de elearning va reuși cu siguranță soțul meu să învețe limba engleză, mai ales că profa am auzit că are răbdare și studii în domeniu.

Dar haideți să vedeți cum i-am spus că l-am înscris la cursurile de engleză. De fapt, i-am lăsat câteva semne, astfel încât să înțeleagă singur ce îl așteaptă.

Surprinzător, dar a fost foarte încântat. Mai întâi s-a documentat despre platformă și despre profă, iar când s-a convins că va fi pe cele mai bune mâini, au început și lecțiile. Ușor, ușor a învățat elementele de bază, fiind extrem de mulțumit de evoluția lui. Acum, poate să se converseze în engleză cu fiică-sa și chiar să o învețe cuvinte noi. Cine ar fi crezut că poți învăța engleza, stând în vârful patului, cu laptopul în brațe, chiar și la ora 1 în miez de noapte? Soțul meu cu siguranță nu! Însă acum recunoaște și el: I love English!

*sursă foto: meditatorengleza.com, arhivă personală

Articol scris pentru proba nr 4 din Spring SuperBlog 2017.

 

5 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.