Astăzi îți urăm la mulți ani, Ciprian, Cipriana!
Pentru că azi este sfântul Ciprian, urăm la mulți ani tuturor celor care poartă acest nume!
Sfântul Ciprian a trăit în timpul împăratului Diocletian (284-305). Sfântul Ciprian a fost vrăjitor, filosof şi slujitor al zeului păgân Apolo din Antiohia Siriei. Din relatarea vieții sale, aflăm că un tânăr păgân, Aglaid, s-a îndrăgostit de Iustina. Dorind să o ia de soție, îi cere ajutorul vrăjitorului Ciprian pentru că a fost respins de fecioară. Ciprian a trimis succesiv la Iustina diavoli care să aprindă în ea pofta trupească pentru Aglaid. Însă vrăjile lui Ciprian au rămas fără efect, căci ea le alunga cu rugăciune, post şi semnul sfintei cruci.
În urma acestor zadarnice eforturi, Ciprian a cunoscut înşelarea în care se afla şi s-a botezat. El a fost hirotonit preot, iar mai târziu episcop în Cartagina. Sfântul Ciprian a murit ca martir pe 2 octombrie 304 împreună cu Sfânta Iustina.
Pe mulţi i-a ucis cu otrăvuri şi cu farmece, a înjunghiat copii drept jertfă pentru diavoli și a învăţat oamenii la vrăji rele. Dar viaţa i s-a schimbat cu totul când a încercat să-și dovedească puterea farmecelor împotriva fecioarei Iustina.
Atunci când ai drum prin București, pe Calea Victoriei, vizitează şi Biserica Zlătari. Acest monument ascunde o comoară mare. Este vorba despre mâna Sfântului Ciprian, ocrotitorul de vrăji şi blesteme, păzitorul căsniciilor trainice. Sfântul Ciprian face minuni: dezleagă farmece și blesteme, vindecă boli cărora medicii nu le dau de cap, încheagă căsniciile, ajută femeil sterpe să aibă copii. Cine se roagă la sfintele moaște primește ajutor.
Voi cunoşteați povestea acestui sfânt? Eu o ştiam de mică, de la bunica mea. Îmi plăcea atât de mult. O rugam să mi-o mai spună o dată. Avea bunica aşa un har în a povesti. Îmi povestea despre fiecare sfânt, despre povestea lui. Era o bucurie să o asculți!