Mâine este sâmbătă și sunt sigură că vă veți lua familia și veți pleca să vizitați multe locuri interesante, nu-i așa? Deși județul Buzău este o zonă destul de puțin cunoscută, găsiți aici destul de multe locuri ce pot fi descoperite.
Nu sunt foarte înalți, însă te așteaptă să le parcurgi traseele cu bicicleta. Despre munții Buzău vorbesc, care adăpostesc multe așezări rupestre. În județul Buzău sunt peste 30 de așezări rupestre, întinse pe o distanță de 80 de kilometri. Sunt săpate în piatră, risipite și bine ascunse de ochii lumii. Se spune că aici se află cea mai mare concentrație de schituri și locuințe monahale din spațiul românesc.
Buzăul – locuri interesante de descoperit!
Localnicii vorbesc despre portaluri energetice, comori ascunse în timpuri îndepărtate de boieri, dispariții umane. Însă toate acestea sunt povești…sau poate nu?
O parte din aceste ansambluri rupestre au fost folosite în scopuri religioase, ca lăcașuri de cult, chilii sau locuri de rugăciune. Cele mai cunoscute sunt schiturile Aluniș, care este funcțional și în prezent și Agaton.
În unele dintre peșterile din zonă se întâlnesc inscripții și desene rupestre, cu tematică preponderent creștină. Opinii diverse și controversate afirmă existența dovezilor arheologice rupestre asociate creștinismului primar. Afirmații bine susținute documentar certifică arealul drept vatră de mărturisire creștină mai târziu, spre jumătatea celui de-al doilea mileniu.
Cele mai cunoscute vestigii rupestre sunt: Complexul rupestru de la Aluniș și vestigiile rupestre de la Nucu: Bisericuța lui Iosif, Chilia lui Dionisie Torcătorul și Agatonul Nou.
În opera sa „Vetre de sihăstrie românească”, Ioanichie Bălan consideră că așezările rupestre de la Aluniș-Nucu-Ruginoasa reprezintă cel mai vechi centru calugăresc din munții Carpați.
Privește în jur și vei vedea câte locuri minunate și interesante poți descoperi. Tu ce vei face în acest weekend? Ți-ai propus să pleci în drumeție?