Fetița și nazistul, realitatea cruntă și îngrozitoare…

Deși cartea are un subiect destul de des întâlnit, autorii prezintă într-un mod particular realitatea cruntă. În această poveste, cel care salvează un evreu este chiar un ofițer de operațiuni SS. Este paradoxul cărții, elementul atrăgător. Un episod plin de dramatism și încărcat cu sentimente profunde.

Vă spun de la început că dacă reușiți să citiți cartea „Fetița și nazistul” dați dovadă de o mare tărie emoțională. Pentru că, în primul rând, cartea aduce copiii în prim plan într-un război care nici măcar nu e al lor, ci al adulților.

După cum știți, al doilea război mondial, a fost un război dezastruos, plin de atrocități. Mă refer la Holocaust, care a curmat viața a peste șase milioane de evrei.

Fetița și nazistul, o poveste emoționantă despre realitatea crudă!

Lagăre precum Auschwitz, Treblinka, Dachau, Sobibor, Mathausen sunt nume care ne îngrozesc și acum. Sunt locuri unde se aplica Soluția Finală. Evreii erau transportați în condiții inumane, în vagoane de vite, unii peste alții, zile în șir. Ajunși în unul dintre aceste lagăre de concentrare, întâlneau moartea la fiecare pas.

Cartea Fetița și nazistul îi are în rolurile principale pe Hans și Leah. Aflați la poluri total opuse, Hans face parte dintre naziști. Cartea îl găsește departe de război, în orășelul Osnabruck, căsătorit cu Ingrid. Ei au o fetiță, pe Hanne, care însă se îmbolnăvește de tuberculoză și moare.

Detașat la Sobibor, rămâne surprins când o vede pe Leah, o fetiță evreu, care seamănă perfect cu Hanna. De aceea se decide să o salveze. Primește aprobarea și din partea Hannei, care îi apare de foarte multe ori ca o halucinație.

Reușește să o salveze chiar de pe drumul spre camera de gazare, însă pe mama acesteia nu. Totul se complică atunci când este mutat Treblinka. Oare cum o va scoate pe Leah din lagăr? Va putea să o ia cu el în noul lagăr?

Dacă va reuși să o salveze Hans pe Leah și care va fi finalul cărții veți afla doar citind-o. Dacă vă grăbiți încă o mai găsiți la Libris, locul care te așteaptă cu multe cărți, pe gustul fiecăruia!

2 comentarii


  1. Cartea „Fetita si nazistul” mi-a atras atentia inca de la prima vedere din cauza ca subiectul abordat este unul destul de des intalnit, dar in mod inedit si plin de dramatism descris de catre autorii sai. Sa urmaresti povestea unei fetite evreice salvata de catre un ofiter de operatiuni SS este adevarat paradoxul cartii, dar si elementul care m-a atras cel mai mult. Este impresionant sa iti imaginezi prin ce tortura au trecut evreii in perioada Holocaustului si sa vezi ca printre nazisti se gaseau si oameni care puteau avea un sentiment de umanitate si sa isi asume riscuri pentru a salva vieti nevinovate. Va spun sincer ca aceasta carte necesita o puternica tarie emotionala pentru a putea fi citita si inteleasa in profunzime. Felul in care scriitorul a adus in prim plan copiii in mijlocul unui razboi care nu era al lor, doar al adultilor, mi-a dat de gandit si mi-a lasat o impresie puternica. Holocaustul a reprezentat o tragedie pentru evrei si este important ca astfel de carti sa fie citite si raspandite, astfel incat sa nu uitam niciodata cum pot faptele unor oameni sa duca la distrugerea altor vieti. Va recomand sa cititi aceasta carte si sa o promovati pentru a nu mai repeta astfel de tragedii ca in trecut. O puteti gasi si comanda de la Libris, unde veti gasi si alte carti interesante si captivante.

    Răspunde

  2. Cartea „Fetita si nazistul” este o lectura tulburatoare, dar necesara. Desi subiectul este unul dureros si plin de amintiri tragice, autorii reusesc sa il prezinte intr-un mod unic si captivant. Este fascinant felul in care un ofiter de operatiuni SS, ca Hans, ajunge sa-si schimbe perspectiva asupra evreilor si sa incerce sa-i salveze pe acestia. Este cu adevarat paradoxul cartii, care te tine in suspans si iti pune intrebari grele despre natura umana. Episodul in care Hans incearca sa salveze pe Leah este plin de dramatism si incarcat cu sentimente puternice. Aceasta poveste ne aminteste despre acea realitate crunta in care copiii au fost prinsi in razboiuri care nu erau ale lor, iar Holocaustul ramane una dintre cele mai triste pagini din istoria umanitatii. O carte care iti va sensibiliza sufletul si te va face sa te gandesti la importanta iubirii si compasiunii intr-o lume plina de ura si violenta.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.