Fetița căreia nu îi plăcea numele său!

Fetița căreia nu-i plăcea numele său este o carte pentru copii care scoate în evidență importanța cititului și a creativității, printr-o poveste fantasy. Personajul principal al cărții este Sakiz Sardunya, o fetiță isteață care iubește foarte mult cărțile și ora de științe. Dar nu îi place deloc numele său, care, în limba turcă înseamnă mușcată curgătoare. Din cauza acestuia, este adesea ținta glumelor colegilor săi, făcând-o să se simtă, astfel, diferită și izolată.

Fetița căreia nu îi plăcea numele său!

Baieții obraznici din clasă inventaseră și câteva versuri cu rimă: 

Plouă, șuvoaiele zăgazurile-și sparg, 

Sardunya din glastră privește pe fereastră.

Apele se revarsă, bărcile nu mai ies în larg,

Sardunya își bea apa în glastră. 

Ori de cate ori ploua, ei cântau acest cântecel. Iar Sakiz Sardunya ce putea să facă? Asculta neputincioasă.  Uneori se înțelegea bine cu un coleg sau vreo colegă. 

Pasiunea pentru cărți o va purta pe Sakiz Sardunya într-un nou continent. Un continent al poveștilor, numit Lepoba, care o va schimba. Aici va întâlni doi copii diferiți, la fel ca și ea, vor zbura pe cai înaripați. Datorită creativității sale, va reuși să salveze Lepoba, care se stingea din cauză că lumea nu prea mai citea, iar copii nu mai erau lăsați să fie creativi.

Această carte, scrisă de Elif Shafak, o scriitoare de origine turcă care a publicat 17 cărți, traduse în 51 de limbi am comandat-o de la Libris. Tot aici am găsit și un suport foarte bine în pregătirea pentru examenul de la finalul clasei VIII. Matematica. 40 de teste pe modelul Evaluarii Nationale – Clasa 5-7 oferă posibilitatea recapitulării materiei prin intermediul celor 40 de teste. Sunt realizate după modelul actual al subiectului de examen și însoțite de soluții de rezolvare.

Această lucrare este utilă și pentru că îi familiarizează pe elevi cu tipul de subiect de examen, dar și pentru că este un instrument de măsurare a nivelului de pregătire din clasele anterioare clasele a VIII-a. Este o lucrare recomandată tuturor elevilor care doresc să își asigure un bun nivel de pregătire în vederea susținerii cu succes a examenului de evaluare națională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.