Auschwitz, ultima stație, este o mărturie din iadul de sârmă ghimpată. Singura carte scrisă la Auschwitz încă din timpul războiului, recuperată dupa aproape 75 de ani de la prima ediție și aflată în curs de apariție în peste 30 de țări.
Auschwitz, ultima statie. Povestea mea din lagar, 1943-1945 este o relatare copleșitoare, în care se regăsesc atrocități, suferință, degradare fizică și morală. Dar și solidaritate și încredere, consemnată aproape în timp real, cu sclipiri de iubire și speranță ce luminează, fie și pentru o clipă, unul dintre cele mai cumplite locuri cunoscute, sinonim cu infernul. Scoțând la iveală și ceea ce este mai rau, dar și ceea ce este mai bun în ființa omenească, povestea lui Eddy de Wind este o lecție unică, mereu de actualitate, mereu citită ca un avertisment.
Eddy de Wind s-a născut pe 6 februarie 1916 la Haga, într-o familie evreiască prosperă. Tatăl său a murit când Eddy avea doar trei ani, dar a crescut într-o atmosferă stabilă. Inteligent, Eddy a urmat medicina la Leiden şi a fost un tânăr activ şi vesel, cu o viaţă socială dinamică, având prieteni atât evrei, cât şi creştini. Era pasionat de bărci şi muzică, fiind membru al trupei de jazz Rhythm Rascals. După ce ocupaţia germană a impus excluderea studenţilor evrei, Eddy a reuşit, cu ajutorul profesorilor săi, să-şi termine studiile mai devreme şi să devină astfel ultimul evreu din Leiden care şi-a luat diploma de absolvire.
Auschwitz, ultima stație, o mărturie din iadul de sârmă ghimpată!
Facem cunoștință cu Eddy de Wind, care ajunge medic în lagărul de tranzit de la Westerbork. Aici o cunoaște pe Friedel, de care se îndrăgostește și cu care se căsătorește aici. În scurt timp, sunt trimiși la Auschwitz. Eddy este repartizat în Blocul 9, unde va face parte din personalul medical. Friedel ajunge în Blocul 10, care nu este altul decât cumplitul Experimentenblock. Locul de unde își alege victimele Josef Mengele.
Cei doi supraviețuiesc, dar nu reușesc să rămână împreună după ce scap din ghearele morții. Friedel pornește într-unul dintre „marșurile morții”. Eddy rămâne încă o vreme în lagărul eliberat și își scrie povestea.
Pentru mine, aceasta e mărturia supremă despre Holocaust, spune Heather Morris, autoarea bestsellerului Tatuatorul de la Auschwitz. Sincer, am citit câteva cărți pe această temă. Însă de fiecare dată când citesc o altă carte, mă cutremur, mă îngrozesc toate lucrurile citite și îmi doresc să nu se mai repete vreodată….
Cartea am luat-o din librăria mea preferată Libris. unde dacă vă grăbiți veți mai prinde câteva promoții faine și chiar și transport gratuit.
Legătură permanentă
Legătură permanentă
Salutare,
Mă impresionează profund modul în care ai reușit să transmiți impactul și semnificația cărții „Auschwitz, ultima stație”. E clar că această carte de Eddy de Wind este o mărturie crucială dintr-o perioadă atât de întunecată a istoriei umane.
Descrierea ta a acestei cărți ca fiind o relatare copleșitoare a suferinței și degradării umane din timpul Holocaustului este captivantă. Faptul că Eddy de Wind a scris această carte chiar în timpul războiului, iar ea a supraviețuit și a fost recuperată după atâția ani, adaugă o dimensiune profundă și autentică a acestei mărturii.
Este interesant să afli despre povestea lui Eddy de Wind, de la o viață plină de entuziasm și activități sociale la teribila experiență de a fi medic într-un lagăr de concentrare. Detaliile despre experiențele lui și ale soției sale, Friedel, în Auschwitz, sunt incontestabil tulburătoare și reprezintă o amintire neclintită a atrocităților din acea perioadă întunecată.
Observ că ai menționat și modul în care alte cărți pe această temă au avut un impact asupra ta. Este adevărat că fiecare mărturie adaugă o altă perspectivă și un alt nivel de înțelegere a acelei epoci tragice. Faptul că simți un cutremur și o îngrozire la fiecare nouă carte pe această temă arată puterea impactului acestor mărturii și mărturii.
În încheiere, apreciez că ai adus în discuție disponibilitatea cărții la librăria ta preferată, Libris, și că ai împărtășit și detalii despre promoții și transport gratuit. Este bine să vedem cum astfel de cărți importante sunt accesibile și pot ajunge la un public mai larg.
Mulțumesc pentru împărtășirea păreri tale puternice și pentru că ai subliniat importanța amintirii acestor evenimente tragice pentru a ne asigura că nu se vor repeta.
Toate cele bune,
Alin
Legătură permanentă
Multumesc pt apreciere. Este imposibil ca astel de marturii sa nu aiba un asemenea impact asupra noastra. Si sper din suflet ca aceste atrocitati sa ramana in trecut, niciodata sa nu se repete.
Legătură permanentă
Auschwitz, ultima statie este o carte pe care trebuie sa o citesti daca vrei sa inveti despre cum poate fi raul uneori coplesitor. Este o marturie a evenimentelor din timpul razboiului care vor ramane mereu in memorie. RNC