Cuptor electric sau cuptor cu gaz? Care este mai eficient?

În ultima perioadă cuptorul electric a câștigat tot mai mult teren în bucătăria noastră. Mai ales în bucătăriile moderne. Și acestea în detrimentul cuptorului cu gaz. Și cum bucătăria este sufletul casei, tot așa și aragazul este inima bucătăriei. Fără un aragaz, nu ne-am mai putea bucura de mâncarea caldă, de preparatele tradiționale sau de farfuriile sofisticate cu cele mai fragede felii de carne suculentă.

Cuptorul este acel echipament de uz casnic care are puterea de a crea multe amintiri minunte. De la cel mai aromat blat de tort, de la mâncăruri picante și până la o plăcintă cu mere și scorțișoară sau brânză și stafide, cuptorul are o importanță indiscutabilă. Cu atât de multe opțiuni disponibile, uneori se dovedește a fi dificil să alegem cele mai convenabile echipamente pentru bucătărie.

Deși ambele tipuri de cuptoare au avantajele lor, cuptorul electric ne oferă mult mai mult control asupra temperaturii și a modului de coacere a alimentelor. Dacă nu există un cuptor electric încorporat, găsești o variantă mai compactă, care înglobează toate avantajele cuptoarelor electrice de mărime obișnuită.

Poți alege un cuptor cu convecție de mărimea unui cuptor cu microunde sau unul pentru o capacitate mai mare, poți primi în pachetul de bază o serie de accesorii utile, cum ar fi grătarul sau tava de copt. Funcția de convecție, care distribuie aerul cald uniform, sau funcțiile de decongelare și rotisare sunt aspectele cele mai importante atunci când este necesar să iei o decizie.

Un cuptor electric eficient, de calitate, este ușor de curățat și se distinge prin aspectul elegant. Și nu va fi nevoie să ne facem griji în privința curățării cuptorului, deoarece acesta are o suprafață antiaderentă. Aceasta se curăță ușor doar cu o lavetă umedă. În plus putem îndepărta toate firimiturile după preparare, deoarece cuptorul are o tavă de colectare detașabilă.

Cuptor electric sau cuptor cu gaz? Care este mai eficient?

Procedura de instalare a aragazului este una destul de simplă. Mai ales dacă locuința beneficia deja de gaz. Însă mult mai simplu este instalarea unui cuptor electric. În plus, un cuptor electric prezintă din start un mare avantaj, aspectul frumos. Cele mai multe cuptoare electrice au o suprafață de gătit din sticlă strălucitoare. Aceasta poate oferi un aspect cochet oricărei bucătării. Suprafața din sticlă a unui cuptor electric este mai ușor de curățat decât un aragaz.

Cum poți economisi energie electrică în timpul funcționării cuptorului electric?

Iar dacă îți dorești să știi trucuri smart de economisire a energiei în momentul funcționării cuptorului electric, iată cum trebuie să procedezi:

  • Utilizează funcția de preîncălzire doar în cazul în care este nevoie;
  • Ține ușa cuptorului închisă. Astfel, nu vei pierde energie termică (poți activa lumina cuptorului și observa stadiul în care se află preparatele);
  • Optează să gătești simultan mai multe preparate, acest lucru eficientizând atât timp cât și energie electrică;
  • În situația unor preparate cu un timp mai mare de gătire, poți miza pe căldura reziduală. Astfel, se recomandă oprirea cuptorului cu cel puțin 10-15 min înainte de terminarea duratei de gătire;
  • Curăță cuptorul în mod regulat. Reziduurile rămase acționează ca o izolație deasupra elementelor de încălzire, împiedicând întregul proces de gătire;
  • Folosește vase închise la culoare din ceramică deoarece ele absorb eficient căldura și o distribuie uniform.

Cumpărarea unui cuptor electric fără a studia tipul de tehnologie utilizat, clasa energetică, puterea de funcționare sau dimensiunile lui are repercursiuni asupra nivelului consumului de energie electrică. Spre exemplu, dacă achiziționezi un cuptor electric dintr-o clasă energetică superioară, cu siguranță te vei bucura de o economisire din punct de vedere al consumului și implicit pe plan financiar. Însă, este esențial de menționat că prețul la achiziție este unul relativ mare, comparativ cu cele din clase energetice mai mici.

Vezi site-ul oficial KitchenShop.ro, magazinul pasionaților de gătit. Cu siguranță vei găsi cuptorul care îți va face cu ochiul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.