Muc cel mic și alte povești, de Wilhelm Hauff

„Basmele lui Wilhelm Hauff, scriitor romantic german care a murit la doar 25 de ani, minunatele sale povești, sunt capodopere absolute ale genului și nu ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă. Povestea Muc cel mic, care face parte din ciclul Caravana, este inspirată de fanteziile arabe din 1001 de nopți.” 

Muc cel mic și alte povești, de Wilhelm Hauff

Muc cel mic este o apariție destul de caraghioasă. El are un trup mititel și plăpând, un ditamai capul împodobit cu un turban și mai mare. Este încălțat cu niște papuci nemaivăzut de mari, iar înfipt la brâu poartă un hanger lung. Atât de lung, că nu știi sigur dacă Muc atârnă de hanger sau hangerul de Muc. Toți copiii de pe stradă aleargă în urma mititelului, râd de el și îl batjocoresc plini de cruzime.

Muc, Muc, Muc, micuţule Muc,
Hai la joaca nu sta cuc !
Casa ta e mare, mare,
Capul tau pereche n-are:
Uriaş ca un ceaun !
Muc, piticul nostru bun,
Sari şi ia-te dupa noi!
Prinde unul, prinde doi,
Muc, Muc, Muc, piticul Muc!

Asta până când îi află nemaipomenita poveste de viață. Atunci cu toții l-au îndrăgit atât de mult, încât nu a mai râs nimeni de el. Eu am luat cartea de la Libris.ro, librăria de unde am luat și celelelate cărți pe care copiii mei le îndrăgesc foarte mult.

Wilhelm Hauff este considerat un geniu timpuriu căruia însă scurta sa viaţă nu i-a lăsat răgazul de a se desăvârşi la adevăratele sale dimensiuni. S-a născut la data de 29 noiembrie 1802 în orașul Suttgart. Gottfried Keller spunea despre el: „Hauff îmi pare a fi un geniu adevărat, un poet. Are acel stil simplu, naiv, care la Goethe este atât de încântător”. 

Cea mai bună prezentare şi-a făcut-o însuşi scriitorul atunci când afirma: „ Ştiu că natura mi-a dăruit un talent… să răsucesc, să întorc şi să tratez vreun subiect cu o oarecare uşurinţă, încât acesta să devină pentru marea masă amuzant, pentru mulţi interesant, iar pentru câţiva chiar important”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.