Evaluarea națională, o tradiție în învățământul românesc!

Evaluarea națională are deja o tradiție de câțiva ani în învățământul românesc. Această evaluare nu reprezintă un examen sau un concurs. Are un caracter formativ, de diagnoză și prognoză, cadrul didactic urmărind de fapt optimizarea, reglarea și ameliorarea procesului de predare-învățare. Rezultatele obținute la această evaluare oferă profesorului posibilitatea de a elabora planuri individualizate de învățare, iar părinților, un reper al progresului școlar făcur de către copii.

Evaluarea pentru clasa a II-a, a IV-a și a VI-a se va desfășura între 9 mai-25 mai 2023. Aceste teste nu vizează „ceea ce se predă la clasă”, deoarece nu urmăresc reproducerea de informaţii. Fiind centrate pe deprinderi, abilitaţi  de adaptare la situaţii noi, aceste teste se axează pe competentele dobândite, NU pe reproducerea de cunoştinţe predate.

Evaluarea națională, o tradiție în învățământul românesc!

Pentru această testare, Libris.ro ne recomandă Evaluarea națională la finalul clasei a 2-a, cu 30 teste după modelul M.E. pentru probele de scris, citit și matematică.

Pentru clasa a II-a, evaluările naționale acoperă abilitățile de bază de scris, citit și de matematică.

Pentru clasa a VI-a sunt recomandate două auxiliare Evaluare națională 2023. Matematică și științe la finalul clasei a 6-a și Evaluare națională 2023. Limbă și comunicare la finalul clasei a 6-a. Acestea cuprind 42 de teste cu rezolvări, după modelul M.E., pentru matematică și științe.Respectiv 25 de teste română-engleză, 10 teste română-franceză, toate după modelul M.E. și bareme de corectare și sugestii de rezolvare, pentru limbă și comunicare.

Pentru clasa a VI-a, evaluările acoperă competenţele de bază de scris, citit şi matematică. Rezultatele evaluării sunt utilizate şi pentru pre-orientarea şcolară către un anumit tip de liceu.

Deoarece nu se trec note sau calificative în catalog, impactul lor nu trebuie sa fie unul negativ, ci de suport pentru procesul de dezvoltare individuală. Testele nu trebuie „lucrate la clasă” în mod special, deoarece vizează deprinderi formate oricum prin curriculum.

Voi ce părere aveți despre aceste testări? Cum vă pregătiți copiii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.