Tu știi să gătești corect carnea de vită?

Cu siguranță ați gătit măcar o dată carne de vită, nu? Pe cât de gustoasă și savuroasă este această carne, pe atât de pretențioasă este. Pentru că în funcție de marinare, temperatură, timp de coacere sau bucata potrivită de carne de vită, poți face diferența între o friptură cu adevărat suculentă sau una tare și fadă.

Carnea de vită este mult mai tare decât carnea de porc, dar mult mai sănătoasă. Este o sursă extrem de bogată în vitamine și substanțe nutritive. Carnea de vită proaspătă are o culoare roșu închis. Cea care provine de la vițel este de un roz-deschis sau puțin albicioasă, fiind în același timp mult mai moale decât cea de la o vacă matură sau de la un bou.

Atunci când cumpărăm bucăți de carne de vită de calitate, este necesar să fim atenți la anumiți indicatori.

Cred că cel mai important indicator îl reprezintă cantitatea de grăsime marmorată ce se găsește în carne, inserată printre fibrele musculare. Astfel, cu cât bucata de carne este mai marmorată, cu atât ea va fi de o calitate mai bună. Trebuie să știți că, la gătit, această grăsime se topește, frăgezește carnea. Păstrează astfel bucata suculentă și cu un gust delicios.

Culoarea bucății de carne este un alt indicator la fel de prețios. După cum vă spuneam și mai sus, culoarea unei bucăți de carne de calitate trebuie să fie roșu-închis. O carne care este bine maturată va avea o culoare aproape de grena, iar grăsimea va fi albă, fermă și strălucitoare. Dacă însă grăsimea are o culoare galbenă, bejulie, carnea nu mai este atât de proaspătă. Există astfel posibilitatea de a fi chiar stricată.

Un alt indicator de care trebuie să ținem cont este textura. O bucată de carne care este bine maturată are un conținut mai mic de apă, de aceea va fi mai fermă la atingere.

Care sunt principalele tipuri de carne de vită?

Antricotul provine din zona mușchilor dorsali, lângă coaste. Este un tip de carne fragedă, care trebuie gătită, de regulă lent, la foc mic. De asemenea, poate fi afumat, asezonat din plin cu condimente sau marinat și poate fi atât cu os, cât și fără os, un preparat cunoscut fiind friptura T-bone.

Antricotul cu os este una din cele mai savuroase piese din toată carcasa, având un grad ridicat de marmorare precum și un strat generos de grăsime. Piesa, tăiată cu os și cu capacul antricotului, oferă o aromă diferită, însă la fel de gustoasă ca varianta fără os, cu mici diferențe de frăgezime. „Ribeye” sau Eye of the Rib se traduce anatomic prin Ochiul Coastei.

Considerată o punte de trecere între vrăbioară si pulpă, chiulota prezintă cel mai înalt grad de frăgezime și marmorare din pulpă, cu un strat semnificativ de grăsime în partea superioară. Este o piesă al cărei mușchi nu este atât de mult în mișcare, de unde și nivelul ridicat de frăgezime.

De ce să alegi carnea Angus?

Carnea Black Angus a ajuns să fie recomandă de tot mai mulți nutriționiști și experți în domeniul sănătății, datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă. Pe lângă faptul că este bogată în vitamine și minerale și are un aport mare de proteine de calitate ce conține toți aminoacizii esențiali, carnea Angus produsă local aduce multe beneficii, în comparație cu alte rase de bovine a cărei carne se consumă.

Bovinele Angus sunt o rasă de bovine crescute special pentru carne. Genetica acestor animale oferă din start un atu în ceea ce privește creșterea lor, dar și a produsului finit. Cu o investiție redusă, crescătorii de bovine Angus din România pot crește animale sănătoase și liniștite. Astfel există posibilitatea de dezvoltare și obținere a unui produs local de calitate și o siguranță ridicată pentru consumatori.

Pentru a consuma un produs de calitate, cel mai important este să verificăm proveniența cărnii. Pentru că nu este de ajuns ca un producător să ofere maturare, dacă nu este menționat de la ce rasă de bovine provine carnea. Astfel pentru a cunoaște un ingredient înainte de achiziționare, este nevoie de mai multe informații. Cum ar fi modul în care sunt crescute animalele, modalitatea de hrănire a acestora, vârsta la sacrificare și mai ales rasa.

  • Strada Octavian Goga nr. 1 Sibiu România
  • +40 374 941 646
  • info@premiumangus.ro

Premium Angus se angajează să lucreze împreună pentru a promova un viitor durabil. Astfel te vei putea bucura de toate beneficiile cărnii, dar vei știi și cum trebuie să o prepari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.