Luna aceasta, alegerea fetiței mele pentru lectură a fost povestea Privighetoarea. Noi am luat cartea din librăria online Libris.ro. Acolo unde basmele sunt atât de minunate și unde găsești o multitudine de povești. Printre acestea, poveştile lui Hans Christian Andersen puse laolaltă alcătuiesc extraordinare spaţii de joacă. Anumite experienţe fantastice dintr-un minunat parc de distracţii, în care copiii, din toate generațiile, s-au simţit şi se simt încă bine. Povestea tălmăceşte, deși atât de simplu, însă atât de emoţionant, ideea de artă, de autenticitate şi libertate în exprimarea artistică.
Povestea Privighetoarea se desfășoară într-un ținut îndepărtat, într-o țară pe nume China. Totul se prezintă în vremuri străvechi, unde întâlnim un împărat, care locuiește într-un palat, înconjurat de o grădină plină de minunății. Dar personajul principal nu este împăratul. Ci o privighetoare, care cântă atât de minunat încât vizitatorii au scris despre ea cărți și poezii care au ajuns la urechile împăratului.
Privighetoarea – nu există artă fără trăire adevărată şi fără o exprimare liberă!
Nu avea ea o înfăţişare impunătoare, era mititică şi cenuşie, însă glăsuia nemaiauzit şi emoţiona peste măsură pe orice trecător. La rugămintea fetei de la bucătărie, pasărea începe să cânte. Astfel lasă cu gura căscată toate feţele simandicoase. Pentru că printre acestea nu se afla şi împăratul, ea este de acord să îi urmeze pe trimişii acestuia la palat, pentru a îi cânta.
Împăratul vrea să o răsplătească cu o mică bijuterie de aur. Însă privighetoarea îi mulţumește şi îl refuză politicos. Spunându-i că a fost răsplătită îndeajuns. Deși ajunge o celebritate, micuța pasăre nu își dorea faimă sau glorie. Într-o zi împăratul primește o privighetoare confecţionată de o mână pricepută. Aceasta cânta, dacă o întorceai cu o cheie, exact ca și privighetoarea adevărată. Strălucea de aur şi argint şi era încrustată cu diamante, rubine şi safire. Se potrivea perfect pentru un palat de împărat.
Pentru că noua cântăreaţă câştigă rapid un loc privilegiat în preferinţele tuturor, privighetoarea noastră micuță se întoarce în pădure. Însă, ca orice lucru mecanic, privighetoarea bătută în pietre preţioase s- a stricat. Deși a fost reparată, se limita să cânte doar o arie, o singură dată pe an.
La un moment dat, împăratul se îmbolnăvește. Micuța lui prietenă își dorește sincer să-i aducă mângâiere şi speranţă. Până și Morții îi place cântecul privighetorii, îi amintește de cimitirele liniştite în care cresc trandafiri albi şi încuviinţează să îi lase în viaţă prietenul.
Povestea Privighetoarea poate fi văzută ca o modalitate de a le explica copiilor din ziua de azi, care sunt captivați de tehnologie, că oricât de frumoasă ar părea lumea virtuală, la fel ca și privighetoarea cea mecanică, realitatea, natura și frumusețea ei vor fi mereu infinit mai benefice.