Vrei să îți cumperi o ie tradițională?

Și tu vrei să îți cumperi o ie tradițională? Dar nu știi ce magazin să alegi și ce fel de ie ți s-ar potrivi? Este important să alegi acel loc care ți-a fost recomandat cu încredere de către persoanele care au cumpărat de aici. Este necesar să știi ce cumperi și mai ales ia să fie făcută manual.

Cămașa tradițională este un proiect de promovare a tradiției strămoșești a portului popular și a artei cusutului manual. Pentru români, o ie tradițională este principala piesă din componenţa costumului tradiţional românesc. În jurul iei se conturează, într-un mod foarte plăcut, celelalte elemente ale acestuia. Toate laolaltă, într-o armonie cromatică, dar în același timp ornamentală, alcătuiesc unicitatea costumului popular românesc. Pentru români, ia tradițională este şi trebuie să rămână, un simbol național, un element care să ne evidențieze istoria, prezentul, trăinicia și continuitatea, dar şi o caracteristică a viitorului nostru cultural.

Ce reprezintă pentru noi o ie tradițională?

Ia este un simbol al românilor, o modalitate de evidențiere a existenței și continuității poporului român. Nu putem vorbi despre ia românească decât dacă ne raportăm la primele informații pe care le avem în istorie. Despre apariția iei, care ne spun că, cea mai veche cămaşă care poate fi încadrată în această categorie, a iilor tradiționale, este un tip de ie sau cămașă întreagă, care avea o parte superioară continuată de una inferioară şi poale.

Ulterior, după aceasta, apar informații despre ia sau cămaşa cu altiţă. Mai târziu, apare ia sau cămaşa cu platcă. Evoluţia progresivă a materialelor din care a fost confecţionată ia românească, este şi ea cunoscută.  Au început cu inul, cânepa, ulterior ivindu-se, bumbacul, borangicul si mătasea.

Cum arată ia noastră de care suntem atât de mândri?

Dacă ne uităm atenți la ia tradițională românească, vom găsi, frumos și unic conturate, simboluri profunde. Elemente care vorbesc despre soare și stele, despre pământ și flori, despre etape din existența umană sau etape din existența unui popor întreg. Elementele vorbesc despre divinitate, dar și despre legătura minunată dintre om și natură, despre lupta dintre bine și rău, o luptă permanentă în care triumfă întotdeauna binele. Vorbesc despre iubire și respect, despre hora românească, ca joc al românilor.

Toate acestea ne creează un puternic sentiment de înrudire, despre momente vesele și fumoase ale vieții, despre familie și valorile acesteia. Vorbesc nu numai despre viață, ci și despre moarte, despre trecerea spre lumea de dincolo. Vorbesc despre succesiunea anotimpurilor, despre raportarea noastră, a oamenilor, la pământ și la cer. Vorbesc despre trecut și viitor. Vorbesc despre valoare și nonvaloare. Vorbesc despre noi, cu bine și rău, cu tot!

Cine este Cămașa tradițională?

„Când pasiunea ți-ai făcut-o meserie, atunci cu siguranță toți cei din jurul tău vor vedea asta!” Acestea sunt cuvintele celei care a pus bazele acestui proiect, Anca Saitis.

Toate produsele de aici sunt autentice și sunt cusute de o mână de femei care au deprins arta cusutului de la mamă la fiică. Găsim aici atât costume populare pentru bărbați, cât și cămăși tradiționale, brâuri, chimire și șerpare din piele, dar și încălțăminte. De asemenea, putem cumpăra costume populare pentru femei, fuste pliate, brâuri, fote, catrințe și încălțăminte.

Se vede că se pune mult suflet și dăruire în tot ceea ce se face.  Întâlnim mâini dibace din care ies adevărate comori! Poți comanda telefonic, prin email sau utilizând coșul de cumpărături. Cămășile tradiționale pentru femei din pânză albă de bumbac sunt cusute manual, cu motive tradiționale. Acestea pot fi parte din costumul popular sau pot fi asortate la fustă sau la pantalon, îmbinând tradiționalul cu modernul.

Ia tradițională  poate fi realizată la comandă, precum și în alte culori, la cererea clientului. Aceasta se spală automatic la 30 grade, însă se recomandă spălarea manuală pentru o viață mai lungă a produsului.

Ia românească a devenit un element plăcut, elegant şi sofisticat. Este prezent în garderoba a cât mai multor femei. Dacă în trecut, ia era purtată, doar pentru a veni în completarea costumului tradiţional românesc, astăzi reușim să împletim istoria cu prezentul, accesorizând ia românească la piese vestimentare moderne.

Ia noastră, românească, reprezintă identitatea noastră culturală, este o parte din ADN-ul nostru înscris cu atât de multă măiestrie, eleganţă şi unicitate, în codul valorilor al poporului român, este parte a portului popular românesc. Și tu ești mândru de portul nostru popular? Și tu porți cu mândrie ia noastră tradițională?

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.