Sumki. O poveste despre dragoste și aventură – Amos Oz

Sumki. O poveste despre dragoste și aventură este un microroman emoționant despre călătoria frumoasă, dar dificilă de la copilărie spre adolescență, narat cu toată forța și delicatețea lui Amos Oz. Sumki, eroul nostru, este un băiețel de 11 ani. El trăiește în Ierusalimul încă ocupat de britanici după al Doilea Război Mondial. Primește în dar de la un unchi excentric o bicicletă. În momentul în care o primește, nici nu se gândește că viața lui urmează să se schimbe.

Ziua îi aduce lui Sumki nenumărate răsturnări de situație, însă nu exact cele visate de bravul nostru biciclist. Sumki va simți ce înseamnă trădarea, frica, rușinea, abandonul. Dar spre seară va descoperi iubirea.

”Odată am primit cadou o bicicletă, la care am renunțat în schimbul unui trenuleț electric, pe care l-am dat pentru un câine care m-a părăsit, pentru ca în cele din urmă să găsesc o ascuțitoare, pe care am dăruit-o din dragoste. Dar nici măcar asta nu-i adevărat, fiindcă dragostea a existat tot timpul, și înainte de a dărui ascuțitoarea, și înainte de lanțul acesta al schimburilor și schimbărilor.”

Povestea despre dragoste și aventură a lui Sumki este cea importantă!

Amos Oz explică pe scurt în prolog și epilog trecutul și viitorul, însă precizează că povestea despre dragoste și aventură a lui Sumki este cea importantă. Ne readuce aminte de copilărie într-un fel suav și nevinovat. Atinge însă probleme fundamentale: dragostea copilărească, care este cea mai frumoasă, pentru că frumoasă este vârsta și nu este deloc atinsă de gânduri necuviincioase, pentru că tinerii nu îndrăznesc la mai mult și mereu sunt încântați și mirați de minunile oferite de viață. 

Există putere în povești! Ne pot purta în altă lume, mai bună sau mai rea. Ne pot ajuta cu învățături, ce ne vor rămâne în suflet pentru totdeauna.

Sfatul meu este, ca la începutul anului 2022, să accesați site-ul Libris.ro și să comandați Sumki. Este o poveste micuță ca și pagini, însă extrem de mare ca și lecțiile oferite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.