O nuntă ca-n povești cu un program folcloric de dansuri populare românești!

O nuntă este unul dintre cele mai așteptate momente din viața unui om. Bineînțeles că știm cu toții că nunta este un eveniment extrem de important. Însă este și unul complex, având în vedere multitudinea de tradiții și obiceiuri care trebuiesc  aduse la îndeplinire atât de miri, cât și de nași.

Petrecerile, indiferent de tipul lor, sunt momente de bucurie și de relaxare. Buna dispozitie, dar și liniștea mirilor sunt două dintre obiectivele cele mai importante. Restul sunt detalii legate de dorința de a oferi atât lor, cât și invitaților, momente de neuitat și o petrecere fabuloasă. Foto, video, mărturiile, foto corner, aranjamente, decoruri, muzică, dansuri…decorațiunile sălii. Totul contează pentru a avea un eveniment minunat.

Mulți dintre miri aleg ca tradițiile de nuntă românești să definească cea mai frumoasă zi din viața lor. Cred că nunta românească este plină de emoție, intensitate, tradiție și obieciuri străvechi care oferă acel plus de magie unei povești de iubire.

O nuntă ca-n povești cu un program folcloric de dansuri populare românești!

Ansamblul folcloric Doinița a fost înființat în anul 2008 sub conducerea domnului Gheorghe Leasa, la Casa de Cultură a Studenților din București. Grupul nou-înființat reprezenta aripa tânără a folclorului de la Casa de Cultură a Studenților din București. A preluat membrii fondatori, tinerii care învățaseră să danseze la Palatul Național al Copiilor și doreau să continue cu dansul popular. De-a lungul timpului, ansamblul a primit cu brațele deschise orice tânăr dornic să cunoască tradițiile autentice românești.

Dansurile populare sunt extrem de variate ca stil, tempo și ritm. Dansul popular reprezintă o manifestare plină de forță și vitalitate. Acesta exprimă atât de frumos specificul, obiceiurile și tradițiile fiecărei regiuni în parte. Reflectă trăirile, sufletul și istoria noastră ca popor.

Ansamblul are în repertoriu dansuri populare din toate zonele țării: Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea, Ardeal, Banat, Bihor și Maramureș. Unul dintre dansurile cele mai cerute pentru evenimente este Călușul Oltenesc, care se dansează cu minim 4 băieți.

Membrii ansamblului sunt tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, dar cu experiență de minim 6 ani de activitate. Cu toții cântă vocal, iar acompaniamentul este dat de chitară, tobă și zurgălăi. 

Bogăția mișcărilor din dansul popular izvorăște din miile de jocuri existente în stilul propriu fiecărei regiuni. Fiecare joc aduce cu sine veselia, temperamentul și energia care caracterizează fiecare zonă în parte. Jocurile populare românești ne oferă un bagaj artistic bogat și variat. Acesta cuprinde atât dansuri simple și line, cât și dansuri vii, energice și îndrăznețe. Toate au ca punct comun un pronunțat caracter social.

Actul căsătoriei este unul sacru și indiferent dacă urmați frumoasele obiceiuri de nuntă românești sau nu, pasul și alegerea pe care ați făcut-o în frumoasa zi a nunții voastre, merită atenție, respect și pasiune pentru tot restul vieții.

Dansul popular – o tradiție vie!

nuntă

Profesionalismul dansatorilor din ansamblu își are rădăcinile în experiența acumulată încă din anul 2004. La evenimente sustinuțe la nenumărate nunți și botezuri, spectacole pentru diverse instituții. Dar vorbim și despre festivaluri naționale si internaționale de folclor ( Anglia, Norvegia, Danemarca, Portugalia, Spania, Belgia, Finlanda, Slovenia, Turcia și Israel).

Orice eveniment important din viața românilor, cum ar fi nunta, botezul, trecerea dintre ani și petrecerile cu prietenii, este marcat cu o horă, o sârbă, o învârtită sau o bătută. Toate aceste dansuri populare sunt sărbătoarea vieții și a spiritului nostru ca popor. Ele exprimă bucuria, pofta de viață, veselia și vioiciunea noastră.

Știai că… Urarea „casă de piatră” nu se referă strict la ideea de locuință zidită din piatră pentru tineri, ci la întemeierea unui cămin care va fi locuit de suflet în preexistență, perioada deschisă de actul prenupțial și închisă de naștere?

Pentru mai multe informații, cred că sunt necesare datele de contact: Calea Plevnei 61, București, telefon  0726.926.677 sau adresa de email ans.doinita@yahoo.com. De asemenea o apreciere pe pagina de Facebook este extrem de importantă pentru acești tineri minunați.

Poate nu știați! Dar în perioada 6-10 iulie 2017, Ansamblul Folcloric Doinița al Casei de Cultură a Studenților din București a fost invitat să participe la Concursul Internațional de Folclor din Bosnia și Herțegovina. Aici au reprezentat cu mândrie România și au câștigat locul al 2-lea! 

Ansamblul folcloric Doinița duce tradiția mai departe. Încinge atmosfera la orice eveniment, pentru că numai noi, românii, știm ce înseamnă cântec, joc și voie bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.