Este importantă implicarea părinților în educația copilului!

Șansele copilului de a crește, de a se dezvolta și de a obține rezultate mai bune la școală cresc pe măsură ce părinții sunt implicați în educația copilului. Un copil își petrece în jur de 20% din timp la școală și cam 80% din timp acasă, în compania familiei. De aceea este extrem de benefică colaborarea dintre părinți și școală.

Învăţarea împreună în familie este distractivă, încurajând şi dezvoltând abilităţi pe care copilul le va folosi mai târziu în viaţă. Tema pentru acasă stimulează iniţiativa elevilor, independenţa şi responsabilitatea acestora. Reduce diferențele între activitățile de acasă și cele de la școală.

De ce este importantă implicarea părinților în educația copilului?

La început, copilul îşi face temele pentru că ca așa i se cere. El percepe astfel tema ca pe o obligație sau ca pe o metodă de a evita o notă mică. Însă, cu timpul, acesta va desfăşura munca independentă din preocuparea de a primi aprecierea profesorului prin nota pe care vrea să o obţină. De asemenea, pentru a arăta celor din jur că este capabil, ca apoi să ajungă să își facă tema pentru el însuși. Să încerce satisfacţia lucrului bine făcut, bucuria că a înţeles materialul studiat, şi-a însuşit conţinutul și știe mai mult.

Cartea Să învățăm cu moș Arici, pe care ne-o propun autoarele – învățătoarele Stela Gurzau și Liliana Iancu – reprezintă un material auxiliar valoros în sprijinirea copilului în clasa I, în învățarea cititului și scrisului. 

Mi-a plăcut foarte mult această culegere. Am răsfoit-o puțin pe Libris.ro pentru a îmi da seama cât de eficientă este. Însă când am primit-o am realizat că Moș Arici chiar îi ajută pe copii. Astfel, pe lângă faptul că aprofundează mai bine fiecare literă pe care o învață la școală, își exersează foarte mult și cititul.

Portofoliu de lucru și evaluare pentru clasele 5-6 este exact ceea ce trebuie pentru sistematizarea conținuturilor de la fiecare lecție. Astfel copiii își verifică cunoștințele. Se pregătesc în același timp și pentru teze. Pentru că da, din clasa a V-a vor avea teze, note. Este clar o clasă grea, o clasă de tranziție de la un învățător la profesor la fiecare disciplină. Va fi greu, dar cu ajutor sigur copiii vor depăși acest prag.

Temele dezvoltă iniţiativa şi responsabilitatea elevilor!

Ceea ce lucrează copilul în mod individual are un rol important și pentru părinți. Este un mod prin care aceștia pot vedea ce a asimilat copilul la școală și ce i-au predat profesorii. De asemenea, cum se descurcă el cu modul de predare al unui anumit profesor.

Temele pentru acasă reprezintă o punte între școală și familie. Felul în care părintele ajunge să respecte munca profesorului, dar și modul în care dascălul este conștient că în spatele acelui copil stă un parinte preocupat de educația lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.