Mierea de albine este unul dintre cele mai sanatoase alimente. Este recunoscuta pentru beneficiile nenumarate pe care le aduce organismului. Este un aliment utilizat in toata lumea de foarte multi ani.
Ce este mierea?
Este un lichid vascos, extrem de dulce, produs de harnicutele albine. La inceput, a fost utilizata in ritualuri religioase. Acum este folosita atat in alimentatie, cat si in cosmetica si medicina naturista.
Mierea este un aliment cu foarte multe substante nutritive. Asta il face potrivit pentru multe categorii de consumatori, de la copii pana la persoane in varsta. Spre deosebire de zaharul rafinat, mierea este un indulcitor natural, cu multe substante necesare unei bune functionari a organismului. O portie de 100 de grame de miere de albine contine circa 300 de calorii.
Cum este produsa mierea de albine?
Mierea este produsa printr-un proces destul de complex, care incepe de la colectarea polenului si a manei de la flori si arbori. Harnicutele albine parcurg zilnic sute de kilometri pentru a aduce in stup materiile prime necesare. Amestecate cu saliva albinei colectoare, dar si cu alte substante (enzime si aminoacizi), apoi trecute prin acelasi proces de catre alte albine, mierea devine din ce in ce mai vascoasa.
Dupa aceea, mierea este depozitata in celulele fagurilor si lasata la aer o perioada, pentru ca apa sa se evapore. In final, aceste celule sunt inchise etans cu niste capacele de ceara.
Albinele au nevoie sa li se asigure hrana de calitate, ca inlocuitor complet pentru miere. Aceasta este folosita ca hrana suplimentara pentru formarea de noi colonii, dar si ca o sursa suplimentara de energie in perioada de hibernare sau de reproducere a reginei.
Am gasit acest site cu hrana albine si m-am gandit sa va impartasesc si voua. Stiu cat de importante sunt micutele noastre preietene, care ne dau cel mai bun aliment.