A început școala! Luni de dimineață, cu ghiozdanele în spate, fiecare copil a pornit somnoros spre școală. Unii foarte fericiți, la gândul că se vor întâlni cu doamna învățătoare și colegii. Cei mai mici, din clasa pregătitoare, vizibil speriați. Pentru ei e din nou începutul. În septembrie au mers o lună, iar când s-au obișnuit cu ideea de școala, s-au închis școlile.
Este un an extra de învățământ special, care face tranziția de la grădiniță la școală. Cei mici se acomodează cu noul mediu de învățare și, prin exersare, se pregătesc pentru începerea activității școlare.
Clasa pregătitoare – rol de a facilita integrarea copiilor la școala!
La clasa pregătitoare nu se dau teme pentru acasă. Însă dacă vrei să îl ajuți să aprofundeze ceea ce învață în clasă, ca părinte, îi poți lua caiete de lucru care sunt elaborate conform legislației în vigoare.
Eu vă recomand Comunicare în limba română – Clasa 1 Sem.1+2 – Caiet modalități de lucru diferențiate, de Daniela Berechet. Este o culegere structurată pe niveluri de învățare diferențiate și pe trepte progresive de dificultate. Secțiunile destinate completării portofoliilor elevului și profesorului sunt marcate ca atare.
Pe lângă caietul de comunicare, la editura Paralela 45, găsim și Matematica – Clasa 1 Sem.1+2 – Caiet modalități de lucru diferențiate. Lucrarea conține, pe lângă exerciții, teste de evaluare inițială, stadială și finală. Secțiunile speciale de învățare prin joc și careuri ușurează procesul de învățare, făcându-l mai amuzant.
Fiecare volum include pe coperta a treia un Certificat de competență a învățării, care poate fi semnat de către profesor și care se înmânează elevului la sfârșitul anului școlar. Și acestea le găsiți, după cum bine știți, în librăria online Libris.ro.
La clasa pregătitoare, copiii nu primesc note; învățătoarea completează la finalul anului școlar un raport de evaluare care arată punctele forte ale copilului, precum și zonele în care are nevoie de sprijin. Printre achizițiile pe care trebuie să le aibă elevul la sfârșitul clasei pregătitoare se numără:
- recunoaște cuvinte simple scrise cu litere mari și mici de tipar sau știe să scrie mesaje simple
- știe numerele de la 0 la 31, poate să compare aceste numere, să le ordoneze, să facă adunări și scăderi cu până la 5 elemente dintr-o mulțime dată. De asemenea, recunoaște pătratul, triunghiul, dreptunghiul, cercul, cubul, sfera.
- în ce privește limba străină, știe să răspundă la salut și la întrebări simple, știe să numească obiecte în limba respectivă, poate învăța poezii și cântece scurte, se poate prezenta.
Discută cu cel mic despre ce înseamnă acest nou an școlar! Arată-ți entuziasmul pentru a îi insufla și lui acest lucru, să vadă totul ca pe o experiență nouă, plăcută și cu interes.
Legătură permanentă
Foarte bune titluri, multumesc pentru recomandari!