Depresia este mult mai mult decât o durere. Este o rana interioara care poate distruge viata unui om, atat fizic, spiritual, financiar, cat si relational sau emotional.
Este o stare de disperare emotionala, un strigat dupa iubire si dupa apartenenta. O stare depresiva poate dura de la cateva zile, la cateva luni si chiar ani buni. Depresia este asociata cu mai multe boli, afectand creierul si imunitatea intr-un mod extrem de grav.
Depresia doare. Da, nu doare fizic, insa uneori suferinta este muta de durere.
Cum recunosti depresia?
Aceasta boala se manifesteaza prin tulburari ale somnului, un apetit alimentar sau sexual scazut, stari de tristete acuta, de disperare, dureri de cap, probleme digestive, lipsa concentrarii sau cresterea, saderea brusca in greutate.
Avand in vedere toate acestea, trebuie sa incerci sa fii prezent in viata prietenilor si a familiei tale. Fii atent la micile detalii care iti vorbesc despre interiorul lor, despre strigatul inimii lor. Pentru ca, de cele mai multe ori, cel mai bun medicament este sa arati ca iti pasa.
Cauzele depresiei nu au putut fi intelese pe deplin, in ciuda eforturilor depuse. Cercetatorii considera ca, la instalarea depresiei, contribuie atat perturbari biochimice la nivelul creierului cat si cauze psihologice (personalitati fragile) sau sociale (stresul cotidian, evenimente de viata negative, ostilitatea mediului etc.). In majoritatea cazurilor, primul episod depresiv se produce ca o reactie la un eveniment de viata negativ. Ulterior insa, episoadele se pot repeta fara nicio cauza aparenta.
O buna parte din adultii tineri prezinta un episod depresiv major pana la varsta de 24 de ani. Depresia instalata in aceasta perioada critica a vietii poate avea consecinte nefaste, de mare amploare pe termen scurt. Ne referim aici la deteriorarea relatiilor interpersonale, functionarea deficitara socioprofesionale si riscul de adictie sau consum de substante psihoactive.Insa pot aparea si pe termen lung, afectand intreaga dezvoltare neuropsihica.
Exista tratament contra depresiei!
In primul rand, este necesara o evaluare completa a starii fizice si psihice a persoanei care sufera de depresie. Acest lucru este important pentru elaborarea unui plan terapeutic imediat, dar si pe termen lung.
Cele mai renumite metode de tratament sunt tratamentul medicamentos si psihoterapia. Tratamentul medicamentos este prescris de medicul psihiatru in functie de severitatea depresiei.
Psihoterapia este recomandata in special in cazul depresiilor mai usoare. Insa, in tratarea depresiei, extrem de importanta este schimbarea stilului de viata al pacientului. Pentru a avea o stare psihica buna, elementele cheie le reprezinta hrana echilibrata, sportul si somnul. Toti pacientii sunt incurajati sa apeleze cu incredere la prieteni si la familie. De asemenea este benefic sa se inscrie ca voluntari sau la cursuri care sa le placa. Toate acestea pentru ca suportul social este benefic pentru a se reintegra in societate.
La toate acestea se adauga si tratamentele alternative, cum ar fi meditatia, yoga si acupunctura.
Din punct de vedere al psihoterapiei, depresia este rezultatul unei vieti fara iubire, fara apreciere, fara pretuire. Pacientul sufera foarte mult, orientand spre sine agresivitatea blocata. El devine masochist, isi face rau, alegand sa sufere. Prin psihoterapie, se vindecă traumele generatoare de insecuritate, se creste stima de sine, se stabilesc planuri de activitate, se invata tehnici de gestionare emotionala, dar si a stresului, se invata comportamente noi si pozitive.
O echipa de profesionisti in frunte cu doamna Dr. Laura Catana
Te asteapta! La Centrul Medical Laura Catana te intampina o echipa de psihologi, asistenti medicali si infirmieri devotati si atenti. Ei sunt pasionati de tainele mintii omenesti, dornici sa aduca o raza de soare in tunelul intunecat al bolilor psihice.
Ii gasiti pe Str. Horea, nr 148A, Pianu de Jos, jud Alba, la nr de telefon 0746.287.101, la email office@doctor-psi.ro sau pe pagina de facebook.