Celebru este unul care începe să trăiască după ce a murit. – I. L. Caragiale
Geniul lui Ion Luca Caragiale izbucnește din toate cuvintele sale, scrise sau rostite. I. L. Caragiale a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român.
Ion Luca Caragiale este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. Viitorul dramaturg a urmat școala primară la Ploiești. După absolvirea școlii primare, Ion Luca nu a mai putut urma decât 4 clase gimnaziale.
Scrierile sale, de la piese la momente și schițe, sunt adevărate comori de umor atât de limbaj, cât și de situație, de satiră șficuitoare. Care „mușcă” și acum cu aceeași fervoare ca în urmă cu 150 de ani, când au fost create, actualitatea lor fiind, din păcate, nealterată de trecerea timpului. „O noapte furtunoasă”, „Conu Leonida față cu reacțiunea”, „O scrisoare pierdută”, „D-ale carnavalului”, „Un pedagog de școală nouă”, „Domnul Goe”, „Lanțul slăbiciunilor”, „Căldură mare”, „Petițiune”, „Telegrame” și am putea să umplem pagini întregi numai cu numele perlelor sale literare, mustesc de tipologii vii și acum, de o actualitate frapantă și tragică tocmai prin valabilitatea lor perenă!
I. L. Caragiale – cel mai mare dramaturg român!
Nuvele și Povestiri este plasată în colecția Clasici Români. Cartea se alătură celorlalte, prin care se valorifică potențialul creativ al poporului român prin reprezentanți de seamă.
Prin cuvântul clasic se poate înțelege clasicismul ca și curent literar, dar și o valoare perenă care străbate timpul și care, prin repetiție constantă, se păstrează în conștiința unei comunități. Desfășurarea existenței în cercul strâmt între viață și moarte păstrează conștiința trează unui popor, a unei națiuni, în concertul culturii universale.
Volumul Nuvele și povestiri semnate de I.L.Caragiale cuprinde nuvelele și povestirile cunoscute ale scriitorului. Amintim aici ” O făclie de paște”, „În vreme de război”, „La hanul lui Mânjoală”, „Două loturi”. Dar și texte precum „Kir Ianulea”, „Cănuță, om sucit” și altele. Acestea trezesc la viață o lume dispărută, dar ale cărei mentalități și atitudini au rămas eterne, precum întreaga operă a lui Caragiale, mereu actuală, mereu tânără. Acestea împreună cu faimoasele Povești ale marelui scriitor, nu-i așa?
Cu toții am citit D-l Goe, Vizita, Căldură mare, Un pedagog de școală nouă, Triumful talentului, texte epice valoroase ale literaturii naționale. Le regăsim în volumul Momente și Schițe, în librăria online Libris.ro.
Consider că aceste cărți nu ar trebui să lipsească din biblioteca de acasă, mai ales dacă avem copii. Cu siguranță Caragiale îi va încânta și pe ei!