Ciuma – cea mai citita carte in pandemia din prezent!

Exista oare vreo asemanare intre Ciuma lui Camus si pandemia cu care ne confruntam de mai bine de 7 luni? Eu am fost tare curioasa, asa incat am decis sa iau cartea de pe Libris.ro si sa sa vad daca exista sau nu.

In orasul Oran din Algeria, sobolanii incep sa moara.  La scurt timp, nu mai vezi nicio pisica in tot orasul. Toata lumea incepe sa isi puna intrebari, sa se framante, sa se agite. Oare ce se intampla? Este un semn de ciuma, insa medicii orasului o confirma destul de greu. 

Dr Riex este cel care isi da seama cu ce se confrunta Oran-ul si organizeaza echipe de interventie. Portile orasului sunt ferecate, iar intreaga existenta a locuitorilor este data peste cap.  Doctorul Rieux, eroul modest in lupta cu epidemia este intrebat de ce este atat de devotat bolnavilor afectati de epidemie, desi nu crede in Dumnezeu. El raspunde „daca ar crede in Dumnezeu atotputernic, ar inceta sa mai vindece oamenii, lasandu-i lui aceasta grija.” 

Asemanare intre Ciuma lui Camus si pandemia cu care ne confruntam in prezent?

Aceasta carte descrie atat de bine raul care se instaleaza, nepasarea autoritatilor, frica,invidia, tacerea, autocenzura,minciuna, Ceea ce am observat eu este ca slabiciunile oamenilor sunt cele care permit bolii sa se instaleze, dar si sa avanseze. 

„(…)bacilul ciumei nu moare si nici nu dispare vreodata, poate sa stea timp de zeci de ani adormit in mobile si in rufarie, asteapta cu rabdare in camere, in pivnite, in lazi, in batiste si in hartoage si poate sa vina o zi cand spre nenorocirea si invatatura oamenilor, ciuma isi va trezi sobolanii si-i va trimite sa moara intr-o cetate fericita”

Coronavirusul este ciuma secolului 21. E o epidemie care ar putea schimba multe aspecte ale vieții, ale democrației, ale războaielor, ale felului nostru de a fi.

Mi s-a parut destul de greoaie pentru ca descrie cu prea multe amănunte detaliile epidemiei, peisajele dezolante, dar și tragediile pe care oamenii le trăiesc în aceste zile. Dar, este si o lectie. Ciuma nu reprezinta doar boala in sine, ci si capacitatea omului de a face fata, de a surpravietui.

Tu ai citit acest roman? Ai vazut vreo asemanare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.