Cum ar fi să îți sapi propriul tău puț?

puț           

            Atunci când locuiești într-o zonă în care apa este limitată sau pur și simplu dorești să ai propriul tău puț fără a mai depinde de rețeaua comună de apă care de multe ori este tratată cu foarte mult clor, să ai o apă dulce de izvor, pe care să o filtrezi după cum dorești, te poți informa despre ce presupune să sapi un puț.

            Cea mai simplă formă de a avea propriul puț este să forezi cu o sondă un puț și să ai acces la apele subterane. Apa subterană este mult mai curată decât orice altă apă deoarece aceasta a fost filtrată de pământ pentru că atunci când plouă apa de ploaie se scurge încet în pământ și ajunge în stratul care conține apă; un puț alimentat din apele subterane este varianta cea mai bună aunci când locuiești la țară deoarece conferă o mare independență, iar o pompă poate aduce apa până în casă.     

            Înainte de a începe realizarea puțului, este important să calculați cât de costisitor este și care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a realiza tot procesul de forare.

            Primul pas este să se verifice la instituțiile abilitate, care au o hartă a apelor subterane, pentru a vedea unde se află acestea, ce tip de sol este acela, cam la ce adâncime trebuie să forați pentru a descoperi o sursă de apă; veți lua astfel decizia dacă veți săpa singur puțul sau dacă este necesar să recurgeți la o companie specializată, care are aparatura necesară, performantă, pentru a fora cu ușurință în orice tip de sol și la orice adâncime, așa cum este compania Prodac, care execută puțuri de mică și mare adâncime .

            Este important să fiți atenți la sursa de apă a puțului respectiv deoarece chiar dacă este destul de simplu de forat puțul, în sine, poți avea surprize cu apa; pe de o partea ea poate fi ușor de accesat din rezervoarele subterane, dar poate așezată în straturi de nisip iar atunci procesul de forare a puțului este mai greoi, dar cei care au experiență pot rezolva cu bine această situație.

            Adâncimea apei subterane este mai dificil de detectat deoarece aceasta poate varia dintr-o zonă în alta, poate fi la o adâncime foarte mică sau poate fi găsită la o adâncime de aproape 100 de metri, ceea ce îngreunează mai mult lucrarea. Totuși, pentru ca apa să fie potabilă, trebuie să fie de la un strat de apă care să fie la minim 30 de m, și cu cât mai jos, cu atât mai bună apa pentru băut. De asemenea, un alt aspect important este să nu încercați să forați niciodată într-o zonă umedă și unde este mlaștină iar pentru că alimentarea cu apă este o problemă de sănătate publică, trebuie verificat dacă este nevoie de o autorizație pentru construcție, toate acestea pentru a nu fi apa contaminată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.