Energia solara este acum cea mai rapida sursa de energie din lume. Pe masura ce industria energiei solare creste, apare o problema iminenta de gestionare a deseurilor. Pe buzele tot mai multor persoane sta intrebarea: ce se va intampla cu milioanele de panouri fotovoltaice care acum stau pe acoperisuri de pe tot globul, la sfarsitul vietii lor utile?
Tocmai de aceea am ales ca in articolul de azi sa vorbim despre reciclarea acestor sisteme.
Durata de viata a unui panou fotovoltaic este de aproximativ 20-30 de ani. Majoritatea producatorilor de panouri fotovoltaice ofera o garantie de performanta pentru a proteja proprietarii de sisteme solare. Garantia ofera proprietarilor de locuinte cu panouri fotovoltaice linistea sufleteasca ca panourile vor genera o anumita cantitate de energie. Multi producatori garanteaza 90% productie dupa 10 ani si 85% dupa 25 de ani. Panourile fotovoltaice devin mai putin eficiente in timp, iar garantiile de performanta protejeaza consumatorii daca productia de energie scade prematur.
Majoritatea sistemelor instalate in anii 1980 continua sa produca o cantitate acceptabila de energie electrica. Va veni insa si ziua in care va fi nevoie de o infrastructura de reciclare robusta, deoarece mai multe sisteme fotovoltaice vor fi dezafectate.
Crearea unei infrastructuri
Desi avem nevoie de o capacitate de reciclare relativ modesta astazi, aceasta tendinta se va schimba, mai ales daca prognozele de crestere a instalarii sistemelor de panouri fotovoltaice sunt corecte.
Este important ca aceste panouri sa fie reciclate, in caz contrar, resursele valoroase care ar putea fi utilizate pentru a face mai multe panouri fotovoltaice vor ajunge in depozitele de deseuri. In plus, panourile solare contin metale grele, cum ar fi cadmiu si plumb, care ar putea sa se scurga in mediu daca nu sunt reciclate corespunzator.
Panourile fotovoltaice sunt un produs complex de reciclat
Reciclarea panourilor solare este o sarcina relativ complexa, deoarece contin diferite tipuri de materiale. Panourile contin metale, cum ar fi plumb, cupru, galiu si cadmiu; un cadru din aluminiu; celule solare de siliciu; si material sintetic care incapsuleaza siliconul. Diferitele materiale trebuie separate pentru a fi reciclate corespunzator. Celulele solare nedeteriorate, de exemplu, pot fi adesea recuperate si reutilizate in produse noi.
Reciclarea panourilor fotovoltaice in Europa
PV Cycle, o asociatie europeana de reciclare a panourilor solare, a dezvoltat anul trecut un proces de tratare mecanica si termica care atinge o rata de recuperare de 96% pentru panourile fotovoltaice pe baza de siliciu. Restul de 4% este utilizat intr-un proces de recuperare a energiei, folosind tehnologia deseurilor. Rata de recuperare anterioara a panourilor pe baza de siliciu a fost de aproximativ 90%, astfel incat acest nou proces de reciclare a panourilor solare este o veste buna pentru mediu.
Pe masura ce costul energiei solare scade, capacitatea de energie solara va creste. Cu cat rata de crestere este mai mare, cu atat sistemele de panouri fotovoltaice dezafectate vor trebui reciclate in cel mai scurt timp. Este important sa ne pregatim pentru cantitati mult mai mari de deseuri solare fotovoltaice pentru a capta cat mai bine beneficiile economice si de mediu ale energiei solare.
Legătură permanentă
Multumesc mult pentru link!