5 sfaturi pentru a crea websituri scalabile

website

Chiar daca traficul websitului dvs. nu este foarte ridicat in acest moment, va asteptati ca acesta sa creasca si cu siguranta depuneti eforturi in acest sens. Atunci cand traficul va creste, va trebui sa analizati UX (User Experience) pentru websitul dvs.; succesul websitului este conditionat de calitatea experientei pe care au vizitatorii websitului dvs. Pentru a oferi cea mai buna experienta  de utilizare, este important sa planificati un website scalabil chiar de la inceput.

La ce se refera termenul „scalabil”?

Scalabilitatea unui website se refera la capacitatea acestuia de a se „comporta” bine, de  a-si pastra performantele in conditii de trafic ridicat. Scalabilitatea depinde de multi factori insa cei mai importanti sunt optimizarea websitului din punct de vedere al software-ului si performantele platformei de gazduire web.

Iata cateva sfaturi care va pot ajuta sa creati un website scalabil

Gazduire web scalabila

Este de asteptat sa va lansati websitul utilizand un plan de gazduire web minimal deoarece nu veti avea nevoie de resurse multe chiar de la inceput. Cu toate acestea, atunci cand alegeti un pachet de gazduire ganditi-va in avans la scalabilitate. Pe masura ce numarul utilizatorilor pe website va creste, este important sa mariti resursele alocate si sa va ganditi la trecerea de la gazduire web de tip shared (partajata) catre un VPS sau un server dedicat. Prin urmare, este foarte important sa incercati sa stabiliti  resursele de care  veti avea nevoie in urmatoarele 6-12 luni, inainte de a selecta pachetul de gazduire web. Daca aveti un website construit cu WordPress, puteti opta pentru servicii de gazduire web optimizate pentru WordPress; acestea va pot oferi performante si servicii superioare care nu se regasesc intr-un abonament standard de gazduire web.

O companie specializata in mentenanta si optimizarea websitului

La fel ca o masina, un website trebuie intretinut in mod frecvent. Mentenanta si optimizarea necesita un efort al unei companii specializate, care sa poate sa rezolve probleme de functionare ale websitului, sa il securizeze si sa intervina de cate ori este nevoie.

Redundanta / disaster recovery

Redundanta websitului nu trebuie considerata ca o opțiune. Este foarte important sa aveti un site web redundant care sa sustina cresterea afacerii dvs. Cu alte cuvinte, un website redundant este ca o optiune de rezerva atunci cand se intrerupe curentul. Cu siguranta nu va doriti sa pierdeti date importante, care ar avea efecte grave asupra afacerii dvs. Prin urmare, daca ceva nu functioneaza bine, ar trebui sa aveti o copie de rezerva a datelor importante ale afacerii cu care sa puteti lucra si cu ajutorul carora sa reveniti online in cel mai scurt timp.

Scalare virtuala si orizontala

Daca doriti sa adaugati resurse suplimentare pentru websitul dvs. trebuie sa le planificati cu atentie. Va puteti extinde (scala) resursele de gazduire web ale websitului dvs. vertical sau orizontal. Scalarea verticala inseamna ca adaugati mai multe resurse (memorie, procesor, diskuri) la serverul dvs. existent sau optati pentru un server mai puternic pentru a imbunatati performantele websitului. Scalarea orizontala inseamna adaugarea mai multor dispozitive de calcul (noduri) sau un alt server pentru sporirea performantei. Scalarea pe orizontala este mai eficienta din punct de vedere al costurilor si mai usor de implementat decat scalarea verticala, insa trebuie planificata in avans.

Viteza de incarcare a websitului

Odata cu cresterea cantitatii de date pe websitul dvs. apare amenintarea scaderii vitezei de incarcare a acestuia. Atunci cand avem de-a face cu cantitati mari de date, transferul de date cu mediul de stocare – I/O (Input/Output) – ar putea afecta performantele websitului si prin urmare aveti nevoie de un sistem performant de stocare. Solutia consta intr-un serviciu de gazduire web cu stocare SSD care sa poate gestiona eficient  datele website-ului dvs.

Crearea unui website scalabil implica planificare. Un server performant va asigura viteza optima de incarcare a websitului dvs. si va va ajuta la gestionarea varfurilor de trafic de pe website. Detinerea unui website scalabil este o modalitate excelenta de a asigura o buna experienta utilizatorilor websitului dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.