Intre religie si stiinta!

religie

De-a lungul istoriei au existat diferite conceptii si idei care au dus la un conflict intre stiinta si religie. Trebuie sa intelegem din aceasta „disputa” intre stiinta si religie ca prima nu trebuie sa se amestece in domeniul credintei, dar nici invers. Credinta este o stare subiectiva, un sentiment, deci este o reactiune a eului, ceva personal, pe cand stiinta este impersonala, ca si inteligenta. Acest conflict este intens dezbatut intr-o multime de carti religioase si stiintifice, care incearca sa ofere explicatii cat mai plauzibile pentru fiecare parte implicata in conflict.

Astfel de carti, care imbina atat stiinta cat si religia, gasesti si in magazinul online al celor de la RatioEtRevelatio. Sa vedem descrierea a 3 dintre acestea si cum abordeaza acest subiect controversat.

1. Stiinta si religie. Sunt ele compatibile? – Daniel C. Dennett, Alvin Plantinga

Unul dintre subiectele cele mai controversate si mai aprinse de astazi este daca poate fi reconciliat conflictul dintre stiinta si religie. In Stiinta si religie: sunt ele compatibile?, renumitii filosofi Daniel C. Dennett si Alvin Plantinga isi dezvolta argumentele pe care le-au prezentat intr-o dezbatere captivanta fata in fata, sustinuta la conferinta din 2009 a Diviziei Centrale a Asociatiei Americane de Filosofie.

“Aceasta carticica a rezultat dintr-o dezbatere dintre profesorul Plantinga si mine la o intalnire a Asociatiei Americane de Filosofie. Initial, n-am fost in favoarea publicarii nici unei parti a acesteia, dar pentru ca pe internet circula o inregistrare audio a dezbaterii, neautorizata, de calitate slaba, am convenit sa-mi astern punctele de vedere in scris. Profesorul Plantinga si cu mine suntem in dezacord profund, dar suntem de acord asupra valorii dezbaterii civilizate ca fiind calea cea mai buna sa tindem spre adevar”, spune Daniel C. Dennett.

2. Stiinta, religie si naturalism. Unde rezida de fapt conflictul? – Alvin Plantinga

Este uimitor ca atat de multi oameni de stiinta, filosofi si teologi cred ca exista un conflict serios intre stiinta si religia teista. In aceasta superba carte, cel mai de seama filosof al religiei lamureste, cu inteligenta si perceptivitatea caracteristica, de ce nici unul dintre motivele principale pentru credinta ca exista un astfel de conflict nu are nici pe departe succes.

3. Intre Dumnezeu si Monstrul Zburator de Spaghete. Argumentele lui Alvin Plantinga

Intre Dumnezeu si Monstrul Zburator de Spaghete este un studiu complex realizat de Valentin Teodorescu, care concentreaza si revela argumentele pe care filosoful american le aduce in favoarea existentei lui Dumnezeu, tema care starneste controverse in spatiul filosofic contemporan. Demersul sau interpretativ, insa, in ciuda controversei tematice, a fost primit cu interes si apreciere de catre audienta. Plantinga insusi a felicitat si a validat studiul, catalogandu-l drept un foarte interesant eseu si o foarte interesanta evaluare a argumentelor.

Complexitatea studiului rezida nu numai din abordarea exegetica a operei filosofice a lui Alvin Plantinga, ci si din perspectiva comparatista cu care este analizata, confruntand-o atat cu teorii filosofice si stiintifice care s-au aplecat asupra subiectului si au creat tendinte de-a lungul timpului, cat si cu cele religioase, oprindu-se cu precadere asupra teologiei reformate continentale, care critica viziunea teologiei naturale al carei adept este Plantinga.

Aceste trei carti religioase si in acelasi timp stiintifice incearca fiecare sa abordeze si sa clarifice in felul lor aceasta controversa. Comanda cu incredere cartile dorite si descopera totul despre acest subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.