Învăț copilul să vorbească corect limba română!

Da…tu nu faci același lucru – nu îți înveți copilul să vorbească corect limba română? Adevărul este că mă zgârie tare urechea atunci când aud ei este sau ei știe. Și când auzi că se chinuie să învețe limba engleză…că deh, pleacă la muncă în străinătate și trebuie să se descurce. Hah…nu am nicio pretenție să mai știe limba engleză, dacă nici măcar limba română nu o stăpânește bine!

De aceea, eu încerc să îi pun la dispoziție fiicei mele tot ce are nevoie, astfel încât să cunoască gramatica limbii române. Iar Libris.ro mă ajută ca de obicei!

Învăț copilul să vorbească corect limba română!

Jocul cuvintelor este o culegere de exerciții pentru limba română, în acord cu programa școlară. (Asta dacă nu se mai schimbă ceva între timp în programă….). Problemele propuse sunt organizate pe unități mici de conținut. Sunt atent punctate prin varietatea exercițiilor recomandate de cele două autoare – Liliana Catruna și Natalia Dan.

Încă din clasa pregătitoare, fiica mea a participat la concursurile Comper, matematică și limba română. De aceea, am ales să lucreze pe culegerile de la editura Paralela 45, care mi s-au părut că nu sunt chiar atât de grele față de manual, însă puțin mai complexe. Încă puțin și începe școala…așa încât i-am luat Caietul de lucru pentru limba română, avându-i drept autori pe Daniela Berechet și Florian Berechet. Urmează și cel de matematică.

Ai grijă de copilul tău! Educă-l, fii alături de el!

Să le vorbim clar și corect încă de la naștere. Nu pocim cuvintele și nu ne prostim pronunțând greșit. Deși…uneori ne vine să ne maimuțărim, nu-i așa?

Când copilul întreabă despre sensul unui cuvânt, indiferent care ar fi acela, trebuie să le explicăm ce înseamnă. Chiar dacă nu știm, luăm dicționarul și citim, după care le explicăm și lor.

Tips: încurajează-ți copilul să întrebe mereu semnificația cuvintelor pe care le aude și nu le cunoaște. Încă de la 5-6 ani, îi putem împrieteni și pe ei cu dicționarul!

Și nu în ultimul rând, le cumpărăm diferite culegeri auxiliare, care îl pot ajuta să înțeleagă mai bine regulile gramaticii limbii române, când și cum trebuie să le aplice.

Tu cum îți înveți copilul să vorbească corect limba română?

Un comentariu


  1. frumos! toti copiii ar trebui sa vorbeasca si sa scrie corect in limba romana, indiferent de domeniul de care se simt atrasi. Poate ca nu vor scrie toti romane, dar e important sa ai un discurs corect din punct de vedere gramatical orice ai alege sa faci in viata.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.