Participarea la tabere sau rezidente de creatie – esentiala pentru formarea tinerilor artisti!

culturale

O persoana creativa are nevoie de iesiri cat mai frecvente in spatii si la evenimente aflate in conexiune directa cu domeniul de activitate, contactul cu un mediu cultural nou sau inedit putand fi o sursa de inspiratie.

Daca parintii nu-si permit sa mearga impreuna cu copiii in sejururi in care sa descopere frumosul exprimat in diferite forme artistice, de artisti din alte colturi ale tari sau ale lumii, taberele sunt solutii pentru adolescenti pentru a intra in contact cu tineri interesati de aceleasi pasiuni sau locuri unde pot invata sau exersa diferite metode artistice.

Calatoriile culturale aduc inspiratie

Brancusi este exemplul pe care-l avem la indemana pentru cautarea si gasirea mediului cultural care sa formeze artistul, chiar daca izvorul creativ a fost locul de unde a plecat – satul cu traditiile sale.

Contactul cu curentele culturale din diverse parti ale lumii indeamna artistul la explorarea unor noi tehnici, exprimari sau incercari artistice, ceea ce duce la exprimarea deplina, originala a unui artist din orice domeniu creativ, fie arte plastice, muzica, beletristica, dans, teatru sau film, chiar si mestesuguri si asa mai departe.

Si artisti cu renume si cu experienta se aduna in tabere sau la diverse evenimente dedicate domeniului lor de interes, iar in Occident este foarte dezvoltata ideea de rezidenta pentru  creatie, unde cei interesati pot solicita gazduire pentru a se retrage intr-un mediu cautat cu intentia de a realiza un anumit proiect personal sau de a invata de la o personalitate din domeniu. Uneori, invatand tehnici folosite din timpuri stravechi, alaturi de un artist sau mestesugar cu experienta, se pot realiza lucrari combinandu-se traditionalul cu noile tehnici: de exemplu, o gravura se poate face mult mai simplu prin intermediul calculatorului si a aparatelor care preiau desenul sau modelul si scutesc artistul de efort fizic, permitandu-i sa se concentreze asupra exprimarii artistice.

Reflectarea experientei culturale redata in opera realizata in timpul sejurului cultural

Astfel, in cadrul unor tabere sau rezidente de creatie, gazdele arata artistilor participanti traditii locale sau cai specifice de exprimare si transmit valori culturale locale, poate chiar nationale prin intermediul creatiilor realizate. Unii manageri culturali au inteles ca pe asemenea cai pot reinvia si promova tehnici sau moduri de exprimare specifice culturii nationale sau locale, artistii participanti prezentandu-le in cultura lor si intregii lumi, prin intermediul lucrarii realizata in acea perioada.

Pe de alta parte, artistii beneficiaza – cu sau fara bursa sau vreo finantare – de intalnirea cu o lume noua, pe care o descopera prin filtrul experientelor sale si privind-o cu un interes in primul rand creativ, uneori modeland-o intr-o forma proprie. Pe langa acumularea de informatii noi si invatare, scopul principal al participarii este o noua creatie, urmand o tema propusa de gazde sau urmand propriul subiect de interes.

Unul dintre cele mai importante scopuri ale unei calatorii de creatie este documentarea, iar artistii aleg de multe ori o anumita locatie in functie de sfera de interese, in opera creata cu aceasta ocazie regasindu-se si rezultatele descoperite in locurile si traditiile culturale explorate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.