Utilitati pentru case provizorii!

In unele situatii, ridicarea unei cladiri provizorii este necesara pentru locuit pana la construirea unei case sau pentru a asigura un minim confort pentru muncitorii care lucreaza pe santier. Pe de alta parte, multe familii isi ridica initial o casuta inainte de a face casa mult visata si pastreaza ulterior in curte ambele case.

Constructii provizorii pentru santier

In cazul construirii unei case apelandu-se la o echipa locala, deci nefiind nevoie de asigurarea cazarii muncitorilor, constructorul sau proprietarul casei in constructie trebuie sa asigure conditii minime de munca pentru cei care lucreaza pe santier.

Accesul la apa – necesara pentru consum, dar si pentru lucrarile de pe santier – se poate rezolva prin bransarea la reteaua locala de apa sau prin saparea/ forarea pentru un put sau pentru o fantana.

Problema toaletei este, de obicei, rezolvata folosindu-se o toaleta ecologica daca nu exista in zona alta constructie cu WC.

Alimentarea cu energie electrica este absolut esentiala, mai ales pentru folosirea utilajelor care necesita curent electric. Cine are in apropiere o retea de curent electric poate solicita racordarea la aceasta, altfel sunt necesare solutii alternative, precum un generator de curent electric, o eoliana sau panouri fotovoltaice (ideale ar fi panouri fotovoltaice monocristaline, care, desi sunt mai scumpe, au o eficienta superioara celor policristaline, producand chiar si de patru ori mai multa energie). Totusi, o betoniera nu poate fi alimentata folosindu-se surse care sunt limitate in furnizarea curentului electric.

Santierele mai mari, dar si proprietarii care-si permit o investitie intr-un container sau o rulota, chiar si o casa pe roti pot asigura conditii mai bune echipei care lucreaza pe santier si chiar sa adaposteasca materiale si scule intr-o astfel de structura.

Conditii de trai minime pentru cei care sunt nevoiti sa foloseasca locuinte provizorii

O casa provizorie nu poate fi prea mare, dar poate fi facuta si aranjata la cele mai bune standarde. Persoanele ramase fara casa in urma unor ravagii ale naturii sau cei care trebuie sa se deplaseze sezonier pentru diverse activitati agricole – cu albinele in zone inflorite sau cu animalele pe munte – folosesc astfel de locuinte pe termen definit, insa de multe ori utilitatile sunt o problema.

Fie este vorba de case provizorii facute din containere, fie sunt rulote sau case pe roti, solutiile pentru utilitati minime trebuie sa includa alimentare cu apa, o toaleta, de preferat cu racordare la canalizare si acces la curent electric. Toaleta poate fi inclusa in constructia provizorie si daca nu exista posibilitatea legarii acesteia la canalizare, putandu-se folosi o toaleta uscata. Iar alimentarea cu energie electrica poate fi asigurata – in zone fara retea de electricitate – fie folosindu-se panouri fotovoltaice, fie un sistem eolian, fie un generator care functioneaza cu motorina, insa aceste solutii trebuie sa fie suficient de bine puse la punct daca sunt utilizati consumatori mari (masina de spalat, fier de calcat etc.).

Gatitul poate fi asigurat cu o plita electrica sau cu un mic aragaz legat la o butelie, iar incalzirea poate fi rezolvata cu un sistem care functioneaza cu GPL, cu o soba cu ventilo-convector care foloseste GPL, un calorifer electric cu ulei ori o sobita cu lemne (in Romania insa, solutiile de incalzire la astfel de constructii provizorii pot fi eficiente doar daca izolarea este de foarte buna calitate).

1 comentariu


  1. eu ma gandeam la generatoare, dar la panouri voltaice nu. Ai dreptate, pot fi folosite foarte bine si ele pentru a asigura accesul la conditii civilizate de trai intr-o locuinta temporara.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.