5 lucruri la care trebuie sa fii atent cand alegi o masina de tuns

Ca barbat, nu trebuie sa fii hairstylist pentru a te tunde singur acasa. Ai un program foarte incarcat si iti este foarte greu sa prinzi momente libere pentru a merge la frizer, pentru a te tunde sau pentru a-ti aranja parul? Cea mai simpla solutie este sa achizitionezi o masina profesionala de tuns si sa te tunzi acasa. Fie faci asta singur, fie ajutat de partenera de viata, iti va fi mult mai simplu sa fii tot timpul aranjat.

Inainte de a achizitiona o masina profesionala de tuns, trebuie sa fii atent la cateva detalii importante. O masina de tuns electrica dotata cu suficient de multe accesorii iti va permite sa te tunzi exact asa cum doresti, fara sa fii nevoit sa faci o vizita la frizer. Majoritatea modelelor functioneaza dupa fix acelasi principiu: o lama mobila ascutita se misca cu viteza mare peste o lama fixa, taiand automat orice fir de par care intra intre dintii celor doua lame. Caracteristicile pe care le voi detalia mai jos, sunt cele care fac diferenta intre masinile de tuns:

1. Lungimea de taiere

Lungimea de taiere se refera la intervalul care determina lungimea minima si lungimea maxima a firului de par dupa tuns. Daca optezi pentru un model care poate taia foarte aproape de piele, sub 1 mm, vei avea posibilitatea sa folosesti aparatul si pentru ras, deci nu mai ai nevoie de un aparat de ras electric dedicat.

2. Treptele de taiere

Dupa lungimea de taiere, trebuie sa tii cont de treptele intermediare, care pot fi obtinute fie prin montarea de piepteni de dimensiuni fixe, fie prin utilizarea unei rotite de pe lateralul manerului, care ajusteaza mult mai fin inaltimea lamei. Majoritatea masinilor de tuns au cel putin 5 trepte de taiere, sunt insa si masini de tuns profesionale care pot avea chiar si peste 30 de trepte.

3. Tipul motorului

Masinile de tuns se pot clasifica in functie de tipul de motor pe care il au. Exista trei tipuri de motoare: electromagnetic, cu pivot si motor rotativ. Motorul electromagnetic se gaseste de obicei la masinile de tuns obisnuite. Acesta are o viteza de taiere buna, dar ii lipseste puterea, ceea ce inseamna ca nu va fi capabil sa taie un par umed sau ud.

Motorul pivot se caracterizeaza printr-o putere crescuta, permite tunderea firelor groase de par si a parului umed. Acesta insa nu este la fel de bun in ceea ce priveste viteza, deci va trebui sa il folosesti cu rabdare si grija.

Motorul rotativ este puternic si in acelasi timp are o viteza destul de mare.

4. Materialul lamei de taiere

Ca si in cazul motoarelor, exista trei tipuri principale de lame: din otel, titan si ceramice. Cele din otel sunt foarte raspandite, usor de ascutit si cu performanta foarte buna, dar se incalzesc cel mai tare. Cele din titan sunt intalnite de obicei in gama superioara de aparate de ras, dar nu sunt neaparat necesare pentru un tuns de calitate.

5. Alimentarea

Mai nou, masina profesionala de tuns este fara fir. Asta insemnand ca acestea sunt alimentate cu ajutorul unui acumulator. Avantajul pe care ti-l ofera acest tip de alimentare este ca nu mai esti limitat de lungimea firului, deci implicit de distanta pana la priza.

Un comentariu


  1. chiar masina de tuns i-am comandat noi cumnatului pentru ziua lui si recunosc ca eu nu ma pricep prea bine sa aleg un produs nou din aceasta categorie. Sotului meu i-a apartinut alegerea si sper ca sarbatoritul sa fie incantat de ea.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.