Sunt mamă, am două minuni, pe care am promis că le voi proteja întreaga viață. Încă de când am luat în brațe primul copil, i-am făcut o promisiune: că o voi iubi toată viața, că o voi educa așa cum știu eu mai bine, că o voi crește sănătos. Ceea ce multe mame nu înțeleg este că a fi mamă nu înseamnă doar să dai naștere și să schimbi scutece. Nu, mama are o responsabilitate foarte mare!
Aceea de a construi un om!
Cred că majoritatea suntem conștienți de faptul că în prima jumătate a vieții noastre ne chinuim să facem bani, ceea ce duce la neglijarea sănătății. În cea de-a doua jumătate, se schimbă lucurile…cheltuim banii adunați pentru a ne reface sănătatea. Paradoxal, nu? Oare de ce nu situăm sănătatea în capul listei de priorități? Răspunsul este simplu. Nu prețuim un lucru decât atunci când nu îl avem!
Trebuie să conștientizăm că între alimentaţie şi sănătate există o legătură directă. Cu alte cuvinte, starea noastră de sănătate este influenţată de ceea ce mâncăm.
Copiii cresc și se dezvoltă atât de repede. De aceea, pentru a se dezvolta cât mai frumos, au nevoie de o alimentație echilibrată și sănătoasă. Și cine altcineva în afară de mamă are obligația de a-și ajuta copilul, de a îl învăța să aleagă alimente sănătoase și proaspete?
Educarea unui copil presupune echilibru alimentar, dar și promovarea stilului sănătos! Pentru că, dacă tu ca mamă fugi la fast-food, la fel va învăța și copilul. Militez pentru schimbarea alimentației în orice familie, dar mai ales atunci când ai un copil care după cum știm alege să urmeze exemplul părinților.
Atunci când vorbesc despre o viață sănătoasă, mă refer la 4 aspecte esențiale: o alimentație sănătoasă, sport și exerciții fizice, ajutor în reducerea stresului și stimulare mentală.
O alimentație sănătoasă îi asigură vitaminele și mineralele de care copilul are atât de multă nevoie!
Când pitica mea avea un an și jumătate ne-am luptat cu un rotavirus tare urât. A pus-o la pat; două săptămâni am fost internate în spital, timp în care a avut perfuzii în permanență și i s-a luat sânge de atâtea ori încât am crezut că va rămâne fără nici un strop…mititica. Între timp, la analize ieșise prezentă și bacteria Helicobacter Pylori, cea care duce la gastrită sau ulcer. La doar un an și jumătate! Am crezut că mor, mă gândeam unde am greșit…de ce suferă puiul meu atât de tare, cum de nu o pot ajuta? Stăteam și o priveam cum refuza să mănânce, nu mai voia să se ridice nici măcar în funduleț…nu, greșit nu mai voia, nu mai putea, nu avea putere! Plus o alergie la produsele lactate!
Atunci am descoperit Sano Vita, care încurajează stilul de viață sănătos, prin produsele pe care le oferă. Fulgi, paste și alte derivate ale cerealelor integrale, fructe uscate, semințe, leguminoase, făinuri, băuturi vegetale și produse apicole; produse de o înaltă calitate, care pot fi folosite pentru pregătirea unor preparate simple sau complexe.
Așa am aflat de beneficiile mierii de Manuka, un antibiotic natural, care te ajută să lupți cu succes împotriva bacteriei Helicobacter Pylori. Ce a reprezentat pentru mine mierea de Manuka?
Un adevărat ajutor pentru obținerea unei sănătați înfloritoare!
În fiecare dimineață, o jumătate de linguriță de miere dimineața, cu 30 de minute înainte de masă, face minuni. Am descoperit că este extrem de eficientă în susținerea sistemului imunitar, ajutând la prevenirea și ameliorarea probemelor de sănătate.
Copiii sunt oglinda părinților! Ei vor imita obiceiurile alimentare pe care le văd în casă, motiv pentru care este foarte important ca întreaga familie să adopte un stil de viață sănătos. Un aliment pe care cele mici îl consumă cu multă plăcere îl reprezintă curmalele. Fructe cu importante beneficii pentru organism, grație numeroaselor minerale pe care le conțin: calciu, magneziu, zinc, fier, seleniu, potasiu.
Alegerile sănătoase reprezintă temelia viitorului adult echilibrat!
De exemplu, 25 % din energia pe care o are un copil provine de la un mic dejun echilibrat! De aceea, eu mereu le spun fetelor mele că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Cea mare merge la școală, cea mică la grădi. Au nevoie de concentrare, de atenție! Micul dejun le ajută să înceapă ziua cu energie, astfel vor da un randament ridicat!
La noi nu lipsesc cerealele integrale pentru fibre, fructele și legumele proaspete pentru vitamine și minerale, produsele din lapte pentru calciu, dar și alimentele bogate în proteine vegetale pentru energie.
Pentru că am vorbit de școală, trebuie să acordăm o foarte mare importanță pachețelului copilului. Merg pe principiul „O masă sănătoasă = o viață fericită„. Sano Vita ne învață ce condiții trebuie să îndeplinească pachetul pentru școală:
- „Să fie sănătos, adaptat nevoilor unui organism în crestere.
- Să fie variat, nu același mereu, pentru a nu plictisi și pentru a îndeplini toate nevoile de vitamine și nutrienți ale micului consumator.
- Să fie gustos, dar, în același timp și atrăgător din punct de vedere vizual, pentru a-l stimula pe copil să îl consume.
- Să poată fi mâncat rapid, eventual în mai multe reprize, dar micuțul tău să nu se murdărească pe mâini în timp ce își ia masa.”
Cum îi educăm pe cei mici? Simplu, îi luăm cu noi la piață, scriem cu ei listele de cumpărături, sugerându-le cum să aleagă, dar și cum să își planifice singuri opțiunile. Astfel îl stimulăm să identifice care sunt alimentele sănătoase și să le aleagă singur. Nu te gândi că astfel îl vei ține departe de fast-food….Însă va învăța să nu exagereze și să continue să mănânce sănătos așa cum a fost învățat!
Sfaturi pentru a crește un copil sănătos!
-
Oferă-i doar meniuri sănătoase
-
Ține cont de părerea lui
-
Nu folosi mâncarea drept recompensă
-
Nu este obligatoriu să mănânce tot
-
Mănâncă împreună cu cel mic
-
Oferă-i alimente noi și un meniu cât mai variat la fiecare masă
Sportul şi exerciţiile fizice ajută foarte mult copiii. Și nu doar fizic, ci şi psihic şi emoţional. Astfel în timpul exercițiilor, creierul se oxigenează şi dă mai mult randament. Să nu uităm totuși că sunt copii. Copilăria chiar asta reprezintă: mișcare, o continuă mișcare! Dar uneori au atât de multă energie fizică neconsumată. Ce putem să facem? Dacă nu o consumă, pot acumula stări de tensiune psihică, ceea ce nu este deloc OK. Să practice un sport este foarte bine, încă din cele mai fragede vârste. Sportul îi ajută și să crească frumos, sănătos, armonios!
Nu numai adulții sunt stresați, să știți! Și copiii sunt! De aceea, este atât de important să îi ajutăm să scape de stările de stres! Au foarte mult de învățat, nu mai au timp să socializeze, să se joace, uneori chiar nu se mai odihnesc bine. Somnul, odihna, joaca….sunt cele mai importante pentru un copil. Crește un copil sănătos, nu un copil stresat, timorat, obosit! Învață-l să-și porționeze timpul pe care îl are, astfel încât să cuprindă fiecare sferă de interes pentru vârsta lui!
Am lăsat la urmă unul dintre aspectele pe care eu îl consider la fel de important ca și alimentația: stimularea mentală. Copilul trebuie încă de mic să învețe lucruri noi, să învețe să se adapteze diferitelor situații pe care le va întâlni în viață. Cel mai important: învață copilul ce este încrederea în sine, curajul, respectul pentru el și pentru cei din jur.
O alimentație sănătoasă este izvor de energie și factor de echilibru pentru corp și minte! Și nu uitați: de obiceiurile din copilărie depinde cursul vieții la maturitate! Creșteți copii sănătoși și fericiți!!!!
Legătură permanentă
Eu sunt grasa de cand ma stiu si nu dau vina 100% pe mama si bunici, ca daca as avea vointa, as slabi cumva. Dar au si ei partea lor de vina pentru ca m-au lasat sa mananc haotic si m-au obisnuit cu prostii. Obiceiurile astea se schimba foarte greu.