Obiceiurile din jurul Craciunului!

Acum, ca vara ne-a parasit in adevaratul sens al cuvantului, toamna este si ea din ce in ce mai rece, simtim tot mai aproape mireasma sarbatorilor de iarna. Craciunul se apropie cu pasi repezi si nici nu o sa ne dam seama cum vor trece aceste cateva saptamani. Odata cu celelalte pregatiri pentru aceasta frumoasa sarbatoare, trebuie sa alegem din timp cadouri pentru Craciun pe care le vom oferi celor dragi, hainele cu care ne vom imbraca in Ajunul Craciunului si bucatele pe care le vom pregati in aceasta perioada.

O vorba veche spune: “cate case, atatea obiceiuri”, dar cu siguranta din pregatirile pentru Craciunul traditional nu lipsesc anumite obiceiuri vechi de sute de ani. Sa vedem cateva dintre aceste obiceiuri.

Traditia impodobirii bradului

 Se spune despre brad ca este pomul vietii, deoarece ramane verde pe tot parcursul anului. Nu avem foarte multe detalii despre obiceiul impodobirii bradului, se presupune ca ar fi pornit de la popoarele germanice, iar cu timpul a fost preluat de traditia crestina.

La inceput bradul de Craciun a fost impodobit cu fructe, flori de hartie si biscuiti. Odata cu trecerea anilor si evolutia omenirii, au aparut fel de fel de decoratiuni, care mai de care mai speciale si mai stralucitoare, cum ar fi: globurile de sticla, beteala, instalatiile luminoase, etc. Pentru varful pomului insa, ramane traditionala stea, despre care se spune ca aduce noroc si implinirea dorintelor.

Daruirea cadourilor

 Cand vorbim despre Craciun, al doilea gand dupa impodobirea bradului ne zboara la cadourile pe care le oferim si pe care le primim in aceasta perioada. Traditia daruirii cadourilor de Craciun dateaza inca din vremea in care cei trei magi au venit sa ofere cadouri micutului Isus. La fel ca in majoritatea traditiilor, si atunci cand alegem sa oferim un cadou trebuie sa fim atenti la superstitii.

Desi pentru multa lume aceasta sarbatoare a devenit doar o goana dupa cadourile perfecte, cadourile oferite in aceasta perioada trebuie sa exprime recunostinta si iubire, nu trebuie sa devina o bataie de cap.

Mancaruri traditionale

Gospodinele incep pregatirile cu cateva zile bune inainte de Ajunul Craciunului pentru a avea toate preparatele gata la timp. Din traditia culinara a poporului roman nu poate lipsi carnea de porc. Taierea porcului inainte de Craciun si folosirea carnii pentru pregatirea preparatelor este o traditie straveche. Chiar daca retetele traditionale difera de la o regiune la alta, de pe mesele romanilor sunt nelipsite preparate precum: cartabosi, toba, sarmalele, friptura, ciorba sau cozonacul.

Aici sunt doar trei dintre cele mai cunoscute obiceiuri pe care noi, romanii le respectam si de care ne tinem cu sfintenie an de an. In afara acestora mai avem multe altele pe care le imbratisam cu drag in preajma acestei sarbatori, cum ar fi: colindatul, mersul la biserica, taierea porcului etc. Cadourile pentru Craciun reprezinta o parte importanta a acestei sarbatori, de aceea trebuie sa le alegem din timp si cu mare grija. Daruieste din suflet, cu dragoste si bucura-te alaturi de cei dragi.

1 comentariu


  1. Craciunul este sarbatoarea mea preferata, e o stare care te prinde si de care nu vrei sa te mai desparti. Imi place mult sa fac cadouri si sa petrec timp cu familia, sa impodobim bradul si sa ne bucuram de mancaruri traditionale.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.