Ce efecte poate avea o terapie cu celule stem?

Celulele stem, denumite in popor si caramizile vietii sunt acele micro-organisme pe care le avem prezente in viata noastra inca din perioada embriorana. Datorita modului uimitor in care acestea se pot multiplica si diferentia, medicina le-a acordat o atentie deosebita inca din momentul descoperirii lor. In terapia cu celule stem regenerativa, am putut observa de-a lungul timpului progrese uluitoare, datorita modului prin care o grefa transplantata de celule stem a reusit sa invinga o maladie degenerativa precum scleroza multipla intr-un mod foarte scurt si fara efecte secundare grave.

Orice fat isi incepe viata ca nimic mai mult decat un amalgam de celule stem care pe parcursul dezvoltarii sale se diferntieaza pentru a da nastere diferitor tipuri de tesuturi. Astfel, putem afirma ca aceste microorganisme sunt practic caramizile care stau la baza unui organism uman. Prin intermediul lor, noi ca si fiinte ne-am dezvoltat si am ajuns de la simple conglomerate celulare la masinarii organice vii, adulte si sanatoase. In momentul de fata, din ce in ce mai multi tineri parinti iau decizia corecta de a recolta o grefa de celule stem din sangele ombilicar al micutilor. Astfel, ei vor putea avea disponibila o grefa pe care sa o poata folosi ori de cate ori nevoia medicala o cere. Avand in vedere faptul ca o maladie degenerativa poate lovi oricand si fara mila, nici nu mai trebuie sa afirmam cat de necesara si importanta este recoltarea unei grefe pentru a putea oferi un viitor sigur celor mici.

Si asupra sclerozei multiple. Maladia autoimuna care afecteaza din ce in ce mai multe persoana de pe intreg mapamondul, celulele stem au un efect extraordinar. Aceasta este o afectiune autoimunitara prin care sistemul imun ataca stratul de mielina care are ca si rol protejarea celulelor nervoase ale creierului si ale maduvei spinarii. Aceasta maladie paote fi combatuta prin intermediul unui transplant cu celule stem. Acestea vor repara atat sistemul imunitar cat si teaca de mielina care protejeaza celulele nervoase. Procesul prin care celulele stem actioneaza se numeste imunomodulare si reprezinta una dintre putinele modalitati de tratare a sclerozei multiple.
Progresele in acest domeniu sunt incete, dar imbucuratoare, mai ales daca este sa ne raportam la numarul de transplanturi care pana acum au fost duse la bun sfarsit. In prezent, doar in europa au avut loc peste 3500 de transplanturi, printre care si pentru cazuri de scleroza multipla, fapt pentru care putem sa facem afirmatia ca pe viitor, tratamentul cu celule stem va putea face obiectul si multor altor tratamente.

Astfel, la ora actuala putem afirma ca prin intermediul terapiei cu celule stem exista peste 70 de maladii, printre care si scleroza multipla care pot fi remediate. Maladii degenerative care in trecut erau de-a dreptul infiratoare si care puneau foarte mult stres atat asupra familiei cat si a pacientului. Gratie modului in care tehnologia evolueaza putem afirma cu certitudine ca in viitor numarul acestor maladii se va mari, iar celulele stem vor putea fi folosite si in multe alte tipuri de tratamente.

Momentna putem spune ca nu exista niciun motiv pentru care sa nu recoltati inca de la nasterea celui mic o grefa de celule stem. Avand in vdere utilitatea acestora, modul dovedit in care ele functioneaza si de asemenea si a modului uluitor in care tehnologia avanseaza, putem spune sigur ca proprietarul grefei, cat si rudele sale apropiate se vor bucura in totalitate de protectia unei grefe de celule stem care va putea fi folosita atunci cand o maladie degenerativa va lovi, desi speram sa nu fie cazul niciodata.

Un comentariu


  1. Nu stiam ca celulele stem pot fi folosite pentru tratarea sclerozei multiple. E bine de stiut, mai ales ca boala aceasta afecteaza tot mai multe persoane. Acum mai ramane problema banilor necesari pentru recoltarea și păstrarea acestor celule.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.