Cat pamant roditor ramane nelucrat in Romania! De s-ar putea inventaria terenurile arabile si pasunile pline de buruieni si acoperite de maracinis, ne-am da seama, fara sa exageram, ca pierdem anual 25% din suprafata productiva a acestei tari.
De ce s-a ajuns aici? Suntem lenesi? Este nedrept sa spunem acest lucru, fiindca romanul este renumit pentru harnicia sa. Uneori sub soarele ucigator al amiezii sunt batrani iubitori de munca si de pamant care isi risca viata strangand fanul sau prasind porumbul. Doua realitati dureroase au determinat lasarea acestei bogatii nationale de izbeliste:
Suntem o populatie in curs de imbatranire. Orice statistica poate demonstra acest adevar dureros: recensamantul, incadrarile comparative ale personalului didactic, numarul comparativ de scoli.
Forta noastra de munca pleaca peste hotare in cautarea unor venituri care sa compenseze sacrificiul despartirii de familiile lor.
Ideea plantatiei de nuci si de aluni ne-a venit de la televizor. In cativa ani puneam la punct plantatia, iar peste putin timp aducea venituri considerabile care sa ne permita sa amortizam cheltuielile. Pamantul ne-a fost cedat de proprietarii batrani, care au considerat ca este cinstit sa-l dea fara nicio pretentie, decat sa il lase parloaga. A urmat perioada documentarii si ne-am dat seama ca avem nevoie de personal numeros, iar plantatia impune la randul ei alte cheltuieli legate de cazarea fortei de munca. Fiindca ne grabeam am recurs la solutia containerelor de locuit, dotate cu mobilier si electrocasnice si racordate la energie electrica si la canalizare.
Satul muncitorilor exista, cercetarea de piata fusese facuta, gasisem chiar si supermarketurile dispuse sa ne vanda produsele, mai ramanea sa angajam muncitorii si sa comandam pomii.
Am scotocit satele si orasele tarii, am pus anunturi pe internet, dar zadarnic. Atunci, cineva binevoitor a postat ca raspuns la anunturile noastre online despre angajari cateva informatii utile despre firme recrutare strainatate.
Pe site-ul oficial al firmei Jordanriver.eu am citit numai recenzii favorabile si multumiri adresate de angajatori. Fiindca ne place sa ducem lucrurile pana la capat, am urmat indicatiile de pe pagina online prietenoasa si usor accesibila si am completat formularul cu numarul de posturi disponibile si cu descrierea loc. Am fost contactati rapid si ni s-au oferit detalii prin care ne-am dat seama ca recrutarea fortei de munca va fi cat se poate de serioasa si chiar daca vom astepta 3 luni, asteptarea merita.
Cum se procedeaza exact? Forta de munca este testata de mai multe ori in tara de origine si numai cei foarte buni sunt alesi sa lucreze in strainatate. De dosarul de intrare in Romania si viza de sedere legala s-a ocupat firma.
Am primit cu drag 33 de lucratori din Filipine, iar in prezent plantatiile noastre sunt pe rod. Datorita felului in care ingrijesc pomii nu pierdem niciunul, nucile si alunele sunt mari, sanatoase si gustoase.
Batranii care si-au cedat locurile primesc cadouri de Paste si de Craciun si sunt fericiti sa le vada roditoare si pline de oameni care muncesc cu drag.
In curand vom primi o alta transa de muncitori filipinezi, care vor transforma nucile si alunele in mieji, fiindca activitatea firmei noastre prospera si ne extindem.