Importanta utilizarii unor generatoare de curent electric in gospodarie!

generatoare

 Ai folosit vreodata un generator? Indiferent daca ai folosit sau nu, trebuie sa stii ca dispozitivele numite generatoare de curent sunt foarte utile pentru orice gospodarie in situatiile de urgenta, cand ramai fara curent de la reteaua de distributie a energiei electrice, dar si pentru situatiile in care ai nevoie de curent electric intr-o locatie izolata, in care nu ai acces la retea. Pentru a intelege mai bine utilitatea si importanta folosirii generatoarelor de curent, trebuie sa vedem in principiu cum functioneaza generatoarele de curent.

Functionarea generatoarele electrice?

Generatoarele electrice sau generatoarele de curent, vorbim de acelasi lucru, au capacitatea de a tranforma energia mecanica in energie electrica. Principiul de functionare al acestor aparate nu este complicat.  Este bazat pe faptul ca un cablu conductor de electricitate, cum este cel de cupru, daca este miscat intr-un camp magnetic va genera un curent electric. Cu alte cuvinte, trebuie sa fie miscat cumva un conductor de cupru in interiorul unui camp magnetic generat de un magnet si rezultatul este aparitia curentului electric in materialul conductor.

Pentru a produce aceasta miscare, avem nevoie de un motor electric, deci generatoarele includ in constructia lor un motor electric. Acest motor poate genera o miscare de rotatie, care este perfecta pentru a invarti o bobina de cupru intr-un camp magnetic, iar din acest proces rezulta un curent electric.

Tipuri de generatoare

In ceea ce priveste motorul, acesta este cumva similar motoarelor de la automobile, de aceea poate fi pe benzina sau pe motorina. Din punct de vedere al numarului de faze pentru care este realizat, avem generatoare de curent monofazat si generatoare de curent trifazic.

Cele monofazate pot genera un curent de 230 de Volti cu o singura faza, care corespunde cu nevoile de alimentare ale aparatelor casnice la 220 de Volti, iar cele trifazice au trei faze si genereaza un curent de 400 de Volti, specific unei alimentari de 380 de Volti necesare pentru aparate care au nevoie de putere mai mare. Daca ai in locuinta consumatori mai mici, atunci iti este de ajuns un generator monofazat. Insa daca ai nevoie de o putere mai mare, este chiar recomandat sa folosesti un generator de curent trifazic.

Functionarea motoarelor pe benzina

Cand vine vorba de tipul motorului folosit, generatoarele pe benzina amesteca benzina si aerul in carburator inaintea compresiei. Generatoarele cu motoare pe benzina au portabilitate mai buna, putand fi transportate chiar si pe un santier atunci cand e nevoie de un generator pentru diverse lucrari. Deci poti sa folosesti generatorul acasa, apoi sa il duci intr-o zona izolata cum ar fi o cabana, sau sa il duci chiar pe un santier.

Functionarea generatoarelor diesel

Generatoarele diesel constituie optiunea cea mai putin inflamabila, care functioneaza prin aprinderea combustibilului prin compresie. Aerul si combustibilul sunt introduse in motor in mod separat. Acest mod de functionare asigura o eficienta sporita a motorului, care va consuma mai putin combustibil decat un motor pe benzina, iar asta inseamna costuri reduse de operare a generatoarelor diesel.

Merita mentionat ca exista si generatoare cu automatizare. Acestea au capacitatea de a se autosesiza in cazul in care are loc o pana de curent, pornind automat si furnizand curent de rezerva, astfel incat alimentarea cu curent sa continue chiar dupa ce are loc pana de curent.

Cand avem nevoie de un generator?

Situatia tipica in care un generator de curent este extrem de util este atunci cand avem o pana de curent. Este specifica zonelor rurale, unde probabilitatea ca o pana de curent sa se intample frecvent este mai mare. Stim cat de neplacut este sa ramai fara curent electric exact atunci cand ai mai mare nevoie, si sa nu poti face altceva decat sa astepti. Celor care locuiesc la casa nu ar trebui sa le lipseasca un astfel de dispozitiv, mai ales ca acum generatoarele sunt din ce in ce mai ieftine si gasesti pe piata modele din ce in ce mai mici si cu portabilitate foarte buna.

Pentru unii dintre noi, un generator de curent, indiferent ca e unul pe benzina sau diesel, este o solutie salvatoare. Este vorba de cei care locuiesc in zonele rurale si pentru care penele de curent sunt ceva la ordinea zilei sau pentru cei care nu au pur si simplu acces la o sursa de electricitate. Insa, generatoarele de curent sunt foarte utile ca solutie de backup nu doar pentru locuinte, ci si pentru birouri, restaurante, cladiri comerciale sau chiar industriale, insa aici vorbim deja de generatoare de curent industriale.

Ai nevoie de un generator? Cumpara acum un generator pe benzina sau diesel din magazinul online Neakaisa. Ai mai jos cateva modele foarte bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.