Rasfatarea masinii: Atinge performante maxime cu o resoftare a unui BMW sau AUDI

Ti-ai cumparat o masina puternica, dar trebuie sa stii de la bun inceput ca din fabricatie ii sunt puse anumite limite si ca din punct de vedere al vitezei poate mult mai mult. Ce variante de tuning exista? De ce sa investesti in resoftarea masinii tale? Ce iti aduce in plus si de ce o primesti asa din fabrica? Iata cateva dintre intrebarile carora le vom oferi un raspuns in cele ce urmeaza.

In primul rand, afla ca exista doua variante de tuning: hardware (schimbarea componentelor motorului) si software sau chip tuning (schimbarea parametrilor de functionare a motorului). Datorita costurilor mai mici, dar si a timpului de implementare, cea mai solicitata metoda este resoftarea motorului. In plus, vei putea vedea rezultate imediate.

Am deja o masina puternica. De ce sa investesc in resoftare pentru un Audi sau BMW?

Ai dreptate, atat Audi cat si BMW sunt masini puternice, mai ales cele aparute dupa 2012. Cu toate acestea, nici o masina nu vine cu parametrii soft-ului setati la capacitati maxime. Fabricile aleg sa utilizeze versiuni de soft cu setari medii, intrucat nu toti soferii isi intretin masinile corespunzator. Multi nu schimba uleiul sau filtrele regulat, astfel incat masinile sunt setate sa functioneze cu capacitati mai reduse inca de la inceput, astfel incat sa nu simti o reducere a performantei chiar daca nu intretii masina asa cum ar trebui.

Totusi, un chip tuning pe BMW iti va oferi, potrivit informatiilor oferite de specialisti pe pagina de internet: https://www.maxxperformance.ro/chiptuning/bmw/, experienta condusului la un alt nivel. O resoftare auto va transforma comportamentul motorului, va optimiza aprinderea, iar motorul va raspunde mai bine la turatii joase. Toate acestea vor face masina mai placuta in timpul condusului si iti va oferi un plus de adrenalina in rarele momente in care simti nevoie de mai multi cai putere.

Ce se intampla dupa o resoftare auto?

In primul rand, va creste puterea motorului masinii tale. Cu cat? Pentru motoarele turbo (pe diesel sau pe benzina) vei obtine crestere a puterii de cel putin 20%. Cel mai mult vei putea sa cresti puterea masinii cu 35% in astfel de cazuri. Motoarele cu injectie nu vor putea avea o astfel de crestere, ci de numai 5-12%.

Un alt lucru pe care il vei observa dupa un chip tuning pe un Audi sau un BMW iti va aduce si un alt beneficiu pe care il vei aprecia. Fiind masini puternice inca din fabrica, acestea au un consum ridicat, in oras depasind chiar si 10-12 litri / 100 km. Desi te-ai astepta ca o data cu caii putere sa creasca si consumul (motorul este mai solicitat acum, nu?), ei bine, procesul este exact invers. Resoftarea pe Audi sau BMW pot reduce consumul cu pana la 1 litru /100 km.

Dupa cum spuneam, tuningul de soft este mai ieftin decat cel care presupune interventie asupra pieselor motorului si dureaza mai putin. Pentru un chip tuning la un BMW, de exemplu, se asteapta intre 2-4 ore, asa ca poti lua masina inapoi acasa in aceeasi zi. Si pentru ca rezultatele se vad imediat, vei putea proba noul mod de a conduce inca de pe drumul spre casa. Desigur, iti trebuie mai mult timp pentru a putea da un verdict daca esti sau nu multumit de noua putere a motorului, dar, in cazul in care vei dori sa revii la softul initial, atunci trebuie sa stii ca acest lucru este posibil.

Atata revenirea la softul initial, cat si resoftarea ar trebui facute la un service specializat in astfel de operatiuni. Daca schimbarea turbinei sau a altor componente ale motorului o poti face la orice service auto, soft-urile sunt destul de sensibile si trebuie facute de profesionisti. O reparare a soft-ului facuta corect va aduce un castig de putere, un cuplu marit, dar si o ardere mai eficienta a combustibilului (ceea ce se va vedea intr-un consum mai scazut). O resoftare pe un BMW M4/M3 cu o motorizare de 3.0l twin turbo de 431 hp nu se va putea face in orice service. Cauta intotdeauna un service cu experienta pe piata, care dispune de echpamente moderne.

Resoftarea unui Audi va duce la scaderea vietii motorului?

Nu, durata de viata a motorului nu va scadea. Dupa cum este scris aici, prin chip tuning pe un Audi, de exemplu, nu se forteaza parametrii acceptati de producator. Pentru utilizarea zilnica a unei masini, resoftarea se face respectand parametrii maximi admisi de de Audi. Se poate forta depasirea limitelor pieselor, dar acest lucru nu se va intampla pentru autovehiculele pe care le folosesti in mod obisnuit pe strada.

Asadar, nu ai de ce sa iti faci griji in privinta duratei vietii motorului. Atata timp cat nu abuzezi de noile performante, nu vor vei avea probleme cu motorul masinii.

Dupa ce ai luat decizia chip tuning-ului, mai trebuie sa stii cateva lucruri. Intotdeauna sa ceri garantie pe noul soft si pe rescrierea lui, la cerere. Compara ofertele de chip tuning de la mai multe service-uri si intereseaza-te de performantele pe care le poate avea motorul tau. Multe companii vor promite performante crescute si consum redus cu mult, dar acestea se pot obtine doar pe foarte putine tipuri de motoare. Iar acum, cu toata viteza inainte spre un nou mod de a conduce o masina!

Un comentariu


  1. nici nu stiam ca se poate face asa ceva. Resoftarea eu ma gandeam ca se face doar la telefoane sau calculatoare. Se poate face treaba asta la orice marca si orice model de masina?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.