Nicăieri nu este mai bine ca acasă, așa obișnuia bunica să ne spună de fiecare dată când venea în vizită la noi și o rugam să mai stea o zi. Și…mare dreptate avea! Nicăieri nu este mai frumos, mai liniștitor, mai călduros decât în căsuța ta primitoare!
Satul în care trăia bunica și unde am copilărit este cel mai liniștit loc de pe Pământ. Este locul în care mă întorc cu drag și dor, dor de bunicii care m-au crescut cu atât de multă dragoste. Dor de zilele în care alergam fără griji prin baltă, încercând să prindem pește…să fim „pescari”.
Mi-e dor de zilele în care zburdam precum mielușeii cât era ziua de lungă. Culegeam floricele, pentru a le dărui bunicuței ce ne strângea la piept și ne ștergea lacrimile atunci când plângeam.
Atât de multe lucruri frumoase care ne leagă de aceste locuri, de casa bătrânească, locul sfânt unde l-am întâmpinat de atâtea ori pe Moș Crăciun. Îmi amintesc de brăduțul frumos împodobit ce ne aștepta în tindă. De mirosul ispititor al cozonacului proaspăt copt…
Un vechi cântec ne spune : „Casa părintească nu se vinde” și are atât de multă dreptate. Cum să îți vinzi copilăria, amintirile minunate, prezența bunicilor în fiecare colțișor al casei?
Nicăieri nu este mai bine ca la bunica acasă!
Așa gândesc de fiecare dată când ajung la casa bătrânească, casa în care au trăit bunicii mei. Părinții nu s-au mutat la țară; ne-am obișnuit prea mult la bloc, mamă…ce să facem la țară? Eu…m-aș muta oricând, însă nu pot…serviciul, copiii, școala…sunt legată de orașul prea poluat…din ultima perioadă.
Însă vin cu drag aici, cel puțin o dată pe lună. Să ne recreăm, să ne odihnim, să cunoască și ai mei copii bucuriile pe care le trăiam eu odinioară.
Și ajungem…e raiul pe pământ! Afară sunt -7º, totul în jur este alb, zăpada pare o mare „mare”, însă în casă este cald. Mătușa a fost și a aprins focul în sobe. Este atât de bine! Poate nu ați mai auzit până acum o casă care să te aștepte…dar așa era!
Îmi amintesc de ea când eram mică; o mai cârpea bunicul, încerca să o învelească vara, însă iarna era destul de frig. Deh…casa veche, care necesita reparații multe, după cum spunea bunicul zâmbind. Ne mai punea o bundă pe noi și ne spunea Ia tată ceva în spate, casa este la fel de veche ca și mine. Are nevoie și ea de un medicament precum cel pe care îl iau eu. Oi reuși eu să o doftoricesc, dar la vară.
Dar…nu a mai reușit. Din păcate, s-a dus mult prea devreme și a rămas bunica să aibă grijă de casă. Săraca, îi clănțăneau dinții de frig când vorbeam la telefon, dar ne spunea E cald, mamă, stați liniștiți. Nu-i nevoie să veniți. Frig? Ei..da de unde, vi se pare. Doar îmi joacă dinții o horă în gură, să-mi amintească că încă sunt la locul lor.
Casa în care este cald și bine!
Însă nu am lăsat-o așa. În primă instanță am luat-o pe bunica la noi. Casa trebuia renovată, avea nevoie de reparații majore, astfel încât bunica să aibă o viață liniștită, dar mai ales călduroasă. Dar…nu avea cum să trăiască cu șantierul în casă…
Pentru început am decis să îi facem un audit energetic. De ce? Pentru a descoperi care sunt soluțiile pentru îmbunătățirea performanțelor energetice ale casei. Aveam nevoie de cineva priceput, de aceea am apelat cu încredere la Enermed Impex SRL București; experți în certificare energetică, audit energetic și termoviziune clădiri, cu mulți ani de experiență în domeniu.
Aceștia au venit și au determinat caracteristicile termice și energetice ale căsuței, stabilind soluțiile optime de modernizare/reabilitare nu doar din punct de vedere tehnic, ci și din punct de vedere economic. Au realizat o termogramă cu o cameră de termoviziune care are o rezoluție de 640×480 pixeli.
Rezultatul?
- infiltrații de umiditate în perete
- diferențe de temperatură pe peretele interior, ceea ce ducea la condens sau mucegai
- pierdere de caldură prin soclu neizolat corespunzător
- tâmplărie de proastă calitate care prezintă infiltrații mari de aer exterior
Raportul de analiză arată destul de urât, însă sincer ne așteptam la majoritatea diagnosticelor puse de specialiști. Dar ni s-a spus clar: Toate probleme pot fi remediate, reducându-se astfel pierderea de căldură a locuinței! Vom găsi împreună cele mai bune soluții pentru izolarea locuinței.
O casă eficientă, călduroasă, cu costuri reduse la facturi!
Mai întâi am fost sfătuiți să o izolăm cu un material uzual, polistirenul expandat, care nu este atât de scump precum polistirenul extrudat, însă este la fel de rezistent termic, neexistând diferențe ale conductivității termice. Am folost minim 10cm pentru pereți exteriori, 20cm pentru acoperiș și 5cm pentru padoseală.
Ferestrele…bariere atât de importante…le-am ales pe cele cu o rezistență termică de 1,2 m2K/W, acestea având 3 foi de geam și tâmplărie termoizolantă cu mai multe camere.
Toată lumea s-a apucat de muncă astfel încât bunica să nu mai prindă nici o iarnă în frig. Pentru că nu ne plăcea ideea ca bunica să locuiască singură, îi cumpărasem un ciobănesc de care se atașase foarte mult. Ricky, cum îl striga ea, nu era legat decât atunci când avea musafiri bunica. După ce am discutat planul de bătaie pe care urma să îl aplicăm, noi am plecat acasă, lăsând echipa să își vadă de treabă. Prin nu știu ce minune, Ricky scăpase din lanț și rămăsese cu turul pantalonilor unuia dintre meseriași, iar aceștia m-au sunat disperați de pe scară să vin să îi scap din gura monstrului. Când ne-am întors, ne aștepta o scenă tare haioasă: Ricky păzea liniștit scara, iar oamenii așteptau cu ochii cât cepele să ajungem mai repede. Bineînțeles că l-am dus la mătușa cât au durat lucrările…
Cerificat energetic – obligatoriu, conform Legii 372/2005 și a Legii 159/2013
Următorul pas a fost obținerea unui certificat energetic, care să ateste performanța energetică a casei. Acesta este o estimare a consumului de energie pentru încălzire, climatizare, iluminat, ventilare și producere apă caldă.
Cu ajutorul soluțiilor propuse de cei de la Enermed, pe care noi le-am pus imediat în aplicare, casa noastră a obținut performanța energetică de care avea nevoie bunica. Acum era mereu cald, casa fusese îmbrăcată corespunzător.
Așa cum vă spuneam…ne aștepta bucuroasă de oaspeți…exact ca ei…bunicii mei!
*sursa foto: pixabay.com, certificat-rapid.ro
Articol scris pentru proba nr. 7 din Spring SuperBlog 2018!
Legătură permanentă
Nu ma pricep deloc la chestiile astea cu eficienta energetica si, cu toate astea, eu ma bucur ca am inteles ca s-au dat legi care nu mai permit vanzarea de case si apartamente care nu au ceritifcat energetic nu stiu cum. Macar asa stii sigur ca nu te minte proprietarul cand iti zice ca e cald si bine.
Legătură permanentă
Legătură permanentă
E un subiect cu care sunt paralela, dar am inteles ca este necesar acest certificat energetic.
Legătură permanentă
Yuhuuu! Asta numesc eu articol bine documentat! Multumim!
Legătură permanentă
Si noi am izolat locuinta si se simte atat in privinta confortului cat si la factura. Felicitari pentru articol, e foarte bine documentat si structurat.
Legătură permanentă
Si noi am izolat casa, atat la interior cat si la exterior, nu stiu sa-ti spun de ce si una si alta! 😀
Legătură permanentă
foarte frumos articolul, chiar am pus si eu centrala la casa de la tara!
Legătură permanentă
Subiectul e unul de care nu prea am habar, dar e foarte bine documentat.
Legătură permanentă
Confortul termic este foarte important pentru a putea simti confortabil acasa.
Legătură permanentă
Si parintii mei au renovat casa bunicilor, intocmai ca nu se puteau desparti de ea. Nu mai zic ca acum nici nu mai stam la apartament, mereu ne intalnim acolo.
Bineinteles, a pus boilere, baie in casa si confortul de care avem nevoie.
Legătură permanentă
Cred ca daca nu ar fi cald si bine in casa mea n-as putea sa fac nimic .Eu sufar mereu de frig.
Legătură permanentă
Nu ma pricep la chestii tehnice, dar este bine de stiut astfel de informatii. Articolul este bine structurat si iti multumesc pt informatii!
Legătură permanentă
Si noi cautam cea mai buna solutie de izolare!
Legătură permanentă
Foarte bune aceste informatii, chiar trebuie sa tinem cont de ele pentru nu a avea pierderi.
Legătură permanentă
Foarte bine documentat articolul tau. Felicitari!
Legătură permanentă
Cu ocazia asta am aflat si eu ce inseamna un certificat energetic. Nu prea ma pricep la chestii de genul, dar este bine sa invatam mereu lucruri noi