Sunt mama a două fete și, de când am născut, mă macină întrebarea: oare care este vârsta optimă pentru a vorbi cu fetița mea despre anumite teme pe care trebuie să le cunoască. Mă refer la menstruație, la sex, la reproducere.
Consider extrem de necesară educația sexuală în școli. Însă aceasta nu se predă în școală, copiii primesc educație sexuală prin intermediul materiei Educație pentru Sănătate. Materie care este doar un opțional, iar majoritatea părinților aleg ca opțional matematica sau română. Din ce vedem în alte țări, educația sexuală a adus mai multe îmbunătățiri: mai puține infecții cu transmitere sexuală, mai puține infecții cu HIV, mai puțini sarcini și avorturi ale minorelor.
Când este momentul să porți anumite discuții cu fetița ta?
În primul rând, fiecare fetiță ar trebui să fie pregătită pentru menstruație. Astfel încât să nu o ia prin surprindere, fără să aibă măcar idee despre ce se întâmplă. Eu am avut câteva discuții cu fetița mea pe această temă. Este un semn al trecerii de la copilărie la perioada pubertății în care încep să apară o mulțime de schimbări fizice și emoționale. Bineînțeles că am încercat să îi explic pe înțelesul ei, nu am ajuns la etapele ciclului menstrual, vom avea timp să vorbim însă îmi doresc să mai crească puțin.
Aceasta, precum și alte subiecte legate de corpul uman, de sexualitate, cred ca este foarte important să fie discutate și în școală. De ce? Pentru că există atât de multe fetițe care nu au habar de schimbările prin care va trece corpul lor. Pentru că uneori părinții consideră rușinos să vorbească despre aceste lucruri. Pentru că România are o rată extrem de ridicată de sarcini la adolescente, de trei ori mai mare față de media europeană.
În calitate de părinte este atât de important să fii informat și susținut. Însă eu cred că școala are un aport deosebit în educația copilului. Acest lucru chiar și în cazul unor teme atât de sensibile pe care ți-e greu să le abordezi.