Secretele unei cafele demne de savurat

O cafea buna face si diminetile pe masura. Mergand pe un astfel de principiu, multi se bazeaza pe savoarea unei cafele pentru a incepe ziua cu dreptul. Te-ai intrebat vreodata de ce? Ei bine se pare ca pe baza traditionalistei gandiri potrivit careia asa cum incepi ziua, asa o termini, lumea crede ca a incepe cu ceva relaxant inseamna deja mai multe sanse de a avea o zi buna per total.

Mai apoi tine si de faptul ca o cafea este in masura sa energizeze pe oricine. De asta avem nevoie cu totii, nu-i asa? Insa pentru asta, cu totii ne dorim cea mai buna cafea. Unii investesc in aparate care mai de care, altii poarta cu ei nostalgia unor gusturi de peste hotare – celebra cafea turceasca facuta la nisip este adesea un tip de cafea invocata ca fiind una aproape de perfectiune. Dar care sa fie totusi secretul cele mai bune cafele?

  • Cafeaua de calitate

Cafegiii spun ca este de preferat sa alegi cafeaua de calitate, achizitionata de la un furnizor de incredere, de la un magazin specializat. Exista si anumite caracteristici ce fac diferenta. Testata, o cafea trebuie sa incante. Iata si cum:

Aroma, aciditate, senzatia de dupa consum sunt doar cateva dintre acestea. Nu numai mirosul imbietor, ca rasfat al simturilor, defineste o cafea ca fiind o placere maxima. Conteaza si gustul sau placut, bine pronuntat. Cert este ca o cafea de calitate abunda in calitati si caracteristici senzoriale.

  • Alege tipul de cafea care se potriveste gustului tau

Aroma este una dintre caracteristile cruciale ce determina consumatorul sa fie multumit de alegerea facuta. Aceasta se determina ca prim impact si mai apoi ca definitie a cafelei, dupa preparare. Aroma poate fi cu note florale, de ciocolata, de caramel, cu tenta citrica etc. Dupa preferinte, alegerea va defini si ceea ce, in mod subiectiv, fiecare defineste calitatea din ceasca.

  • Arabica sau Robusta?

Robusta este definita de aciditate mai mare, gust intens si mai multa cafeina, avand o aroma mai intepatoare. Arabica in schimb, este tipul de cafea cu o aciditate mai scazuta. Dulceata acesteia, in combinatie cu gradul sau de aciditate ofera arome atat de diverse. Trebuie precizat faptul ca aciditatea unei cafele se coreleaza cu gradul sau de prajire: cu cat este mai intensa prajirea, cu atat mai acida este cafea rezultata.

Arabica este considerata a fi o alegere populara, Robusta fiind mai frecvent folosita  pentru cafelele de tip expresso.

  • Boabe sau expresso

Pentru un plus de aroma si nu de intensitate, cafeaua boabe este indicata. Acest lucru presupune rasnirea la fiecare preparare. Un astfel de ritual aduce toate beneficiile unei cafele de calitate, preparata corect, intrucat boabele sunt ca si capsulele ce pastreaza esenta acestei bauturi.

Nu in cele din urma, modul de preparare conteaza. Cantitatea de apa versus cantitatea de cafea sunt proportiile care ar putea sa faca diferenta intre o cafea buna si una mai degraba tolerata decat buna de savurat. Daca nu se respecta aceasta proportie, nu numai ca o cafea nu va fi intensa, insa gustul sau va fi unul mai putin calitativ. 10 grame de cafea la 180 de ml de apa  este adesea o recomandare. Incearca!

Un comentariu


  1. Eu nu ma pricep foarte bine la cafea. Mai bine zis nu ma pricep deloc. La mine e consumatoare de cafea, dar atata lucru imi da si eu seama ca este mai aromata daca o macini tu proaspat acasa, decat daca a stat luni de zile intr-un pachet, fie ea si trasa in vid.

    Răspunde

Lasă un răspuns