An nou, dinți (ca) noi: 5 motive pentru o rezoluţie dentară

 

Ar trebui să avem câte un plan dezvoltat și îndeplinit, sau măcar gândit, în fiecare zi. Totuși, dezvoltăm rezoluții și liste despre ce am dori să schimbăm sau să rezolvăm, mai ales în plan medical, pe final de an. Pe lângă tratamentele stomatologice, dacă sunt necesare, ar trebui să includem şi un tratament de albire a dinților. De ce?

Mai degrabă, această întrebare ar trebui să fie sub forma de ce nu? Să vedem care sunt principalele motive pentru care albirea dinților își merită locul printre prioritățile noastre medicale.

nevoie de aparat dentar

 

Albirea este un tratament dentar profesionist, nu un mit

Vom începe cu cel mai răspândit argument împotriva unui astfel de tratament. Se spune că motivul pentru care dinții se albesc este că se elimină un strat protector, de suprafață. Astfel, în loc să ajute, tratamentul ar ataca smalțul dinților.

Miturile în sine înseamnă informații transmise pe căi neoficiale, atât de indirect încât informația originală s-a pierdut – un fel de telefonul fără fir. Aceasta este metoda prin care opiniile sau informațiile exacte devin mituri. Tratamentul de albire a dinților are la bază un gel ce curăță dinții în profunzime, fără a ataca smalțul. Deși sunt contraindicate persoanelor cu sensibilitate dentară, tratamentele de albire nu au efecte pe termen scurt sau lung asupra smalțului.

Tratamentul nu implică dureri și nu necesită recuperare

O ședință de albire dinți la cabinet durează între una și două ore și are efect imediat. Tratamentul este unul complet și mai implică:

  • Înainte: Un detartraj complet cu periaj profesional, o consultație în care medicul caută urme de mineralizare, carii ascunse și alți factori ce ar putea duce la îngălbenirea dinților;
  • După: Fluorizare pentru desensibilizarea și protejarea dinților.

Tratamentul de albire a dinților nu implică vizite speciale la medic, ci doar ca pacientul să le acorde dinților aceeași atenție.

Efectele se menţin de-a lungul timpului

Un cabinet stomatologic profesionist oferă opțiuni pentru tratamentele de albire. Mai exact, poți alege între:

  • Albirea prin stomatologie laser: Este o formă de tratament puțin invazivă. Medicul aplică gelul de albire, smalțul dinților îl absoarbe, iar laserul îl activează, în dentină.
  • Albirea cu gel: Poți alege să faci tratamentul în cabinetul stomatologului (metoda recomandată) sau acasă. Stomatologul aplică gel pe gutiere, fixându-le apoi pe dinți, pentru 4 – 10 ore.

Rezultatele ambelor opțiuni sunt durabile – chiar și până la trei ani.

Există restricţii?

Tratamentul de albire implică restricții. Însă, ele sunt aceleași cu cele pe care ți le-ar impune dentistul în orice circumstanță, ca să eviți îngălbenirea dinților. În mod special după albire, dar și de-a lungul timpului, nu este recomandat să bei ceai, cafea ori sucuri acidulate sau să fumezi.

Stomatologii nu recomandă nici produsele de albire din comerț, deoarece acestea nu implică o consultație de verificare și un detartraj în prealabil. În plus, produsele din comerț pot avea ingrediente de o calitate îndoielnică.

Şi prețul unui tratament de albire a dinților?

Albirea cu gel este mai convenabilă, din punct de vedere al costului, decât cea cu laser. Însă, dacă vorbim despre prețuri în stomatologie, atunci trebuie să calculăm împreună cu raportul cost – durată a efectelor.

Tratamentul de albire are efecte ce durează până la trei ani. În această perioadă, nu vei avea nevoie de alte ședințe de întreținere, decât în cazuri excepționale. Putem spune că raportul calitate-preț este unul optim.

Lista de rezoluţii şi stomatologia

Dinții sunt la fel de importanți ca orice alt organ din corp. Mulți dintre noi ne dăm seama de acest fapt mai ales când trebuie să mergem la dentist, pentru un tratament şi aflăm la ce ar fi putut duce. Ar trebui să tratăm metodele de protecție a dinților cu aceeași rigoare cu care ne programăm pentru analizele de sânge anuale. În cazul dinților, protejarea lor este cea mai potrivită cale către sănătate, deoarece un dinte afectat se poate crăpa sau poate rămâne fără nerv.

Albirea dinților are, în principal, rol estetic. Însă, dacă ai dinții albi, vei observa mai ușor orice deviere de culoare ce poate duce înspre o carie. Mai mult, ședința de albire include o consultație de verificare şi un detartraj care elimină placa bacteriană. Şi atunci, de ce să nu ne bucurăm de zâmbete care emană sănătate?

Un comentariu


  1. Nu am facut pana acum albire dentara la cabinet, doar am incercat un produs care n-a avut cine stie ce efect. Am inteles ca produsele asta pentru albire acasa ataca smaltul dintilor, deci nu voi mai folosit. Cand o fi cazul cu adevarat, ma duc la stomatolog.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.