Este un aspect comun ca intr-un cuplu unul dintre parteneri sa se simta deconectat de la telul comun, nefericit si poate chiar si neglijat. Ajunge la concluzia ca cerintele sale, nevoile sale nu sunt aspecte de care partenerul se ocupa. In timp, asta va crea un zid efectiv intre cei doi.
Desi uneori comunicarea intre cei doi poate fi o solutie, de multe ori este insa nevoie de un specialist care sa ajute la remedierea situatiei. Asadar, tot ce tine de psihoterapie cuplu ar trebui sa devina un interes.
Ce este psihoterapia de cuplu
Forma de terapie, cu abordari diverse, ce va ajuta ca persoanele implicate intr-o relatie sa isi depaseasca momentele de tensiune problematice – asa se poate defini in mare parte acest segment de terapie.
Ce trebuie sa stie cei interesati este ca nu ajungi la terapeut numai in cazul extremelor, cand este vorba de infidelitate sau de diverse dependente, vicii ce afecteaza relatia cu partenerul. Poate fi vorba de lipsa de interactiune, un moment in care se constientizeaza ca cei doi nu mai sunt apropiati; desigur, acest lucru vine treptat – insa cand nu se iau masuri la timp se trezesc ca doi straini sub acelasi acoperis. Poate fi de asemenea vorba de lipsa unui punct comun cu privire la modul de abordare a lucrurilor de zi cu zi. Asta naste conflict si face ca fiecare dintre cei doi sa isi mentina o parere, impusa aspru si care afecteaza viata de cuplu in toate privintele sale.
Un cuplu poate decide ca este momentul sa consulte un terapeut in momente dificile de orice fel. In mare parte este vorba de aspecte cruciale ale vietii, de comunicare sau mai degraba de lipsa ei, de intimitate sau lipsa acesteia, de resursele financiare si modul in care astfel de factori afecteaza intelegerea intre cei doi. Mai mult decat atat, ajutor specializat se poate cere si cand sunt momente de tranzitie precum decizia de a oficializa relatia, de a deveni parinti si asa mai departe.
De ce terapie? Pentru ca in cabinetul psihoterapeutului ati putea gasi un spatiu sigur unde sa va impartasiti probleme, pe un teren neutru sa spunem. Dar daca va exista un refuz a unei parti? Avand in vedere contextul problematic deja, faptul ca exista contradictie in mentalitate, este un lucru la fel de comun ca unul din parteneri sa refuze ajutorul de genul psihoterapiei de cuplu.
Specialistii spun ca si sesiunile de terapie ale unui partener sunt la fel de benefice. Nu trebuie sa fortati nota, sa insistati pe principiul de a obtine un rezultat pe care vi-l doriti prin fortarea situatiei. A fi puterea unui exemplu ar putea atrage si partenerul spre aceasta situatie benefica, cand se observa o imbunatatire de abordare, de comportament si gandire.
Este terapia solutia cheie pentru a salva o relatie/casnicie? De fapt acest raspuns este ulterior descoperit de fiecare dintre cei care participa la sesiuni de terapie. Asta pentru ca scopul psihoterapiei de cuplu tine de a redesoperi varianta cea mai buna a unei persoane. Ca urmare a terapiei va dati seama ca ati “castigat” o expresie a emotiilor sincere, ca stiti sa puneti pret pe comunicare, pe intimitate si ca increderea de sine este baza cu care dezvoltati o relatie sanatoasa.
Terapia nu are cum sa faca rau. Este asadar ori un castig ori o amanare, cand aveti frica de a va confrunta in idei sincere si gandire limpede, toate expuse mai transparent ca niciodata. Poate fi provocarea voastra. O acceptati?
Legătură permanentă
in afara oamenii merg le terapie de cuplu foarte des. La noi cei mai multi considera asta o rusine. Bine, la noi intra si la categoria lux pentru ca nu oricine isi permite sa plateasca sedintele.
Legătură permanentă
Oh, terapia in cuplu….acum cativa ani eram pe punctul de a apela la asa ceva. Tensiunea crescuse, nu mai exista comunicare…
Legătură permanentă
Nu stiu cat ajuta aceste terapii, insa sunt utile mai ales cand vorbim de problema mai profunde in relatia de cuplu.
Legătură permanentă
In momentul in care nu mai poti gestiona realtia, ar trebui sa se apeleze la o astfel de terapie de cuplu. Nu stiu cat si mai ales cati sunt pregatiti cei care consiliaza cuplurile, in asa fel incat sa obtina si rezultate
Legătură permanentă
M-as duce oricand la psiholog daca as avea probleme în cuplu
Legătură permanentă
Cred ac sunt benefice aceste sendinte de cuplu. In plus, chiar nua vem ce pierde. Daca e necesar si ambii parteneri doresc sa-si rezolve preoblemele eu zic ca trebuie acceptata aceasta solutie.
Legătură permanentă
Comunicarea si respectul sunt cele mai importante in cuplu, daca stii sa respecti nevoile celuilalt e foarte bine si totul merge de la sine.
Legătură permanentă
eu zic ca e ok sa faci si terapie in momentul in care simti ca nu e ceva ok si comunicarea nu mai e o prioritate, asa cum obisnuia sa fie la inceput.
Legătură permanentă
Am impresia ca atunci cand un om aude cuvantul terapie, se duce cu gandul la psihiatru, uneori mai avem nevoie si de terapie si mai ales cea de cuplu e importanta.
Legătură permanentă
Unii spun ca e buna terapia de cuplu, un specialist stie ce intrebari sa puna si poate si solutii pentru a remedia problemele din cuplu.
Legătură permanentă
M-as duce cu bratele deschise la o astfel de terapie, dar nu stiu cum sa fac sa-l conving pe al meu sa mearga, el nu este de acord cu asa ceva.
Legătură permanentă
Avem psihologi specializati in terapia de cuplu? Nu cred. Si daca avem , mor de foame. Inca nu suntem educati sa cerem ajutor unui astfel de specialist.
Legătură permanentă
Asa este, terapia nu are cum sa faca rau! dar trebuie sa ai curaj pentru a participa la astfel de sedinte! Eu una cred inca, in puterea cuplului- daca exista iubire, totul se va rezolva de la sine!
Legătură permanentă
Eu cred în terapiile de cuplu, dar și în cele individuale. Consider că prima dată trebuie să-ți rezolvi tu problemele tale pentru a fi deschis în ale asculta și pe cele a persoanei iubite.
Legătură permanentă
Raspunsul pe scurt la intrebarea ta ar fi cand simtim ca ar fi nevoie.
Legătură permanentă
Nu am simtit niciodata ca as avea nevoie de o astfel de terapie. Pentru moment ne intelegem bine si imi doresc ca asa sa fie pentru o perioada cat mai lunga de timp
Legătură permanentă
la noi in tara nu prea este moda, afara merg des si cred ca este benefic!