Primele reactii si lucruri de facut in cazul unui deces

Pare ca nimic nu te poate pregati pentru momentele dureroase de pierdere a unei persoane dragi. Nimic nu se compara cu aceasta durere, mai cu seama cand este vorba de cineva din familie. Cu toate acestea, inevitabilul se intampla. Crezi sau nu, sunt numerose etape si lucruri de care sa tii cont.

Asadar, pentru cei indurerati care nu au experienta unor astfel de trairi, iata ce trebuie facut ca primi pasi de organizare a funeraliilor:

  • Daca decesul se petrece la domiciliu, trebuie sa chemati un medic care sa confirme lipsa activitatii cardiace, respectiv decesul. Conform acestui document se constanta decesul si se poate incepe organizarea evenimentului de inhumare. Imediat, anuntati familia si cele mai apropiate persoane care se pot prezenta. Asta pentru ca vor fi lucruri de facut pentru care numai familia poate raspunde.
  • Daca decesul intervine in cadrul unei institutii precum una medicala, decedatul este transportat imediat la morga, pentru autopsie. Ulterior, familia – cel putin un membru, ruda directa sau insarcinata oficial sa reprezinte familia – va prezenta documentele pentru a putea ridica corpul neinsufletit, de la morga. Veti face asta dupa ce aveti deja asigurata locatia, transportul si imbracamintea. Aveti 24 de ore ragaz timp pana cand veti putea sa preluati decedatul.
  • Conform traditiilor crestine, dupa deces, preotul este chemat la locuinta decedatului. Acesta va spune rugaciuni dupa ritualul impus pentru astfel de evenimente. Alaturi de preot se stabilesc detaliile de inhumare, data, locatia. De asemenea, preotul poate pune la dispozitie, din cadrul bisericii, toate elementele religioase, cruce, stalpi, lumanare in forma de cruce, doliu etc.
  • Daca inca mergeti pe stilul vechi daca se poate spune asa, de a mentine corpul neinsufletit in casa, pe perioada privegherii, daca doriti sa va ocupati personal de toate trebuincioase, urmeaza partea de pregatire a defunctului. Conform traditiilor stravechi, persoane apropiate, prieteni, familie, se adunau pentru a ajuta la acest demers: spalat, imbracat, pregatit in sicriu. Actualmente, este recomandat sa apelati la servicii funerare care toaleteaza decedatul. Puteti gasi variante si online; o recomandare este servicii-funerare-nonstop.ro. Astfel, scapati de grija cosmetizarii si chiar si a transportului.

Mai mult decat atat, veti avea nevoie de sicriu si cruce, ca prime elemente pentru eveniment. Aceeasi sursa, firma de pompe funebre, va pune la dispozitie optiunile de acest gen. Revenind la recomandarea facuta, puteti achita partial sau total serviciile folosind cuponul de pensie al defunctului.

In timp ce agentia de pompe funebre se ocupa de decedat si de transportul acestuia, alegeti locatia de priveghere daca aceasta este o casa mortuara. Faceti un anunt oficial in acest sens, ce poate fi expus/publicat spre a informa rapid pe toata lumea.

Pe parcursul a celor 3 zile de la deces, cat dureaza privegherea, exista suficient timp sa va ocupati de ziua inmormantarii in cele mai mici detalii. Din nou, serviciile moderne si accesibile ale agentiilor de pompe funebre va sunt in ajutor. Puteti scapa de grija decedatului, de coborarea acestuia in groapa, de numeroase aspecte, alegand ca expertii sa faca totul in numele dumneavoastra. De fapt, astfel de servicii au aparut ca urmare a necesitatii familiei de a-si plange durerea si de a avea suficient timp si de organizare.

 

2 comentarii


  1. Am citit articolul tau cu interes. Soacra mea are cancer, in faza terminala si ne asteptam din clipa in clipa ….. Nu stiu cum e in alte zone, dar in Constanta nu se mai tine decedatul trei zile, cum se tinea odata. Azi a murit, maine se ingroapa. Deci, timpul fiind atat de scurt, voi apela la serviciile unei firme.

    Răspunde

  2. Of, nimeni nu vrea sa se gandeasca la asa ceva, dar toti trecem prin momente de-astea si e bine ca exista firme la care putem apela pentru ca in momentele alea… numai de organizare nu iti arde.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.