Grazia Deledda – Premiul Nobel pentru literatură

Nu auzisem de Grazia Deledda până acum, așadar nu știam că a primit Premiul Nobel pentru romanul Dragoste și speranță. După titlu mi s-a părut interesantă și…chiar este. Este vorba despre o copilă de doar 14 ani, Gavina, care se consideră deja femeie. Ea trăiește într-un orășel din Sardinia, împreună cu părinții și fratele său Luca.

O dată cu sosirea seminaristului Priamo, tânăra cunoaște și prima iubire. O iubire care o tulbură, o răscolește. Începe să viseze la divinele plăceri ale vieții, însă este conștientă că relația lor nu are nici un viitor. Preoții catolici nu au voie să se căsătorească. Își dă seama că păcătuiește, chiar dacă doar cu gândul.

Însă iubirea ei este impărtășită de Priamo, acesta fiind dispus să renunțe la preoție. Într-o zi în care soarele era sus, roșu, pe cerul auriu, iar păsările se auzea cântând vesele, Priamo îi fură un sărut, mărturisindu-i că o iubește și că nu vrea să fie preot.

O poveste emoționantă despre puterea unei femei de a depăși momente de răscruce în viață!

Dar confesorul său, canonicul Bella, nespus de sever, îi spune că păcatul ei este mai grav decât o crimă, pentru că a vrut să îi fure lui Dumnezeu un suflet. Ceea ce a durut-o cel mai tare este faptul că acesta nu i-a dat iertarea lui, Gavina plecând de la el cu inima zbuciumată și cu obrajii în flăcări. Avea impresia că este excomunicată, iar timp de trei zile după confesiune s-a simțit ca un delicvent care a comis o ticăloșie, fiindu-i frică să nu fie descoperită.

Sărutările lui Priamo îi ardeau încă buzele, însă gândul că a păcătuit îi chinuia conștiința. Auzea iar și iar vocea severă a canonicului Bella…”Cutezi să devii rivala lui Dumnezeu?„. Moartea neașteptată a tatălui ei o privește precum o pedeapsă de la înfricoșătorul rival…cel căruia vroia să îi fure un suflet… De aici începe adevărata ei suferință, nu făcea altceva decât să se pedepsească pentru toate trăirile pe care le simțise, pentru toate dorințele și visele ei….

Pentru a se îndepărta însă de permanenta ispită, decide să se căsătorească cu altcineva. însă un tragic eveniment o marcheză. Ajunsă la limita dragostei și a speranței, realizează că trebuie să părăsească drumul plin de mărăcini pe care rătăcise și să privească cu mult optimism spre viitor.

Ce s-a întâmplat cu Priamo? Cine este tânărul cu care decide să își unească destinul? Ce se va întâmpla cu Gavina? Toate acestea le veți afla citind romanul Dragoste și speranță, o poveste emoționantă despre puterea unei femei de a depăși momentele de răscruce ale vieții. Cartea o găsiți la Editura Orizonturi, în cadrul librăriei online Libris.ro

14 comentarii


  1. De mult ma chinui sa mai citesc, insa timpul nu prea mi a mai permis acest lucru. Perioada de vara si un pic din toamna, este foarte aglomerata pentru mine. Am notat foarte multe titluri, pentru a le citi mai tarziu, o sa il adaug si pe acesta.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.