Nasul înfundat îi deranjează foarte tare pe copilași, mai ales când aceștia sunt răciți. i devin mai plângăcioși, mai irascibili, mai supărăcioși. Nici noptea nu pot dormi bine, din cauza năsucului se trezesc și plâng, adorm și iar se trezesc. Întotdeauna la începutul primăverii, când avem de-a face cu oscilații de temperatură, crește riscul apariției răcelilor. Acestea se manifestă prin înfundarea căilor nazale.
Nasul înfundat…cum îi ajutăm pe copilași?
Cel mai rău este că ei nu se pot odihni bine noaptea, devenind irascibili, nervoși. Nu mai sunt atenți la lucrurile din jur, nu mai au poftă de mâncare…Iar acest lucru duce ca totul să fie atât de greu, atât pentru copilași, dar și pentru noi, părinții.
Năsucul înfundat apare ca urmare a mai multor factori: aerul uscat din încăpere, praful, temperaturile scăzute, rinitele alergice. Cavitatea nazală se umple cu lichid, creînd astfel un disconfort destul de ridicat copilului. Acesta are tendința de a își sufla mereu nasul, ceea ce poate conduce la o iritare a acestuia, la disconfort, plâns, nervi. Pe lângă năsucul înfundat, apare strănutul, tusea, durerile de gât…
În aceste condiții, îi putem ajuta cu un ceiuț cald, îndulcit cu miere, în care punem o felie de lămâie. Este un unguent minunat pentru gât. Crema Vapour rub este perfectă pentru desfundarea nasului, se aplică într-o cantitate mică pe piept și gât, iar mirosul de eucalipt ajută năsucul să respire mai bine.
Eucaliptul și camforul îmbunătățesc respirația, mai ales în timpul nopții, când congestia nazală este destul de supărătoare. Respirația este mult mai greoaie în timpul somnului, datorită poziției orizontale în care dormim.
Voi cum vă ajutați copilașii să respire mai bine atunci când au năsucul înfundat? Ce remedii utilizați?