Febra, un motiv de îngrijorare pentru orice părinte

Febra ne îngrijorează pe toți, nu-i aşa? Eu una nu pot dormi noaptea până nu îi scade febra copilului. Şi cu siguranță, ca mine sunt şi alți părinți…

febra

Însă ştiți ce spun unii medici pediatri? Că febra este bună…luptă organismul cu infecția. Unii medici, că alții dau imediat antibiotic…la prima tuse, hop şi antibioticul.

Febra – de multe ori prietena copilului!

Da…nici eu nu am crezut la început. Dar din ce în ce mai mulți pediatri îmi spun acest lucru. Organismul trebuie lăsat să lupte…să lupte împotriva bolii. Nu trebuie să intervenim prin orice mijloc, decât dacă depăşeşte 39,6°C.

În primul rând trebuie aerisită bine camera în care stă copilul; temperatura optimă trebuie să fie între 19-20-21°C. Copilul trebuie lăsat îmbrăcat cât mai comod, într-un body scurt și piciorușele goale. În nici un caz înfofolit, pe motiv că este bolnav.

Este recomandată odihna. Nu trebuie să zacă în pat, însă este nevoie să stea liniștit în pat, măcar pentru o perioadă.

Datorită febrei, copilul se poate dezhidrata. De aceea el trebuie să bea cât mai multe lichide, apă, ceai, în cantitate mică dar des. De asemenea indicată o băiță cu apă călduță. NU apă rece…am auzit o mămică care l-a băgat sub duș pe copil, cu apă rece. Apa rece îl va face să tremure, care poate duce la creșterea temperaturii sau la convulsii.

Eu recurg și la împachetări, dar numai când temperatura este foarte ridicată. Ud un prosop cu apă la temperatura camerei, și înfășor copilul de sub braț și până la funduleț și o țin așa 5 minute. Repet până scade temperatura.

Ce nu fac eu? Nu pun niciodată spirt sau țuică pe copil. Bunica îmi spunea că ea le făcea frecție cu țuică la copiii ei când erau mici, însă doctorii spun NU alcoolului pe pielea bebelușului. De asemenea un NU mare gheții. Nu scade temperatura…după cum spuneam și mai sus o poate crește…

Dragi mămici, voi cum procedați când cei mici au temperatură? Interveniți imediat cu siropuri? Așteptați să ajungeți la doctor sau îi dați voi copilului tratamentele care credeți că sunt mai bune?

2 comentarii


  1. imi plac mult articolele tale despre santatea copiilor. Nu stiu cum ar putea o mama sa faca dus rece copilului, zau. Stiu ca se mai pune otet doar la picioare si ajuta.

    Răspunde

    1. Multumesc, Cristina. Zau ca exista…am auzit eu 🙁 Da…si otet indoit cu apa in sosetele, si eu le pun cand frig la picioruse. Am uitat de el :))

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.