Importanța amniocentezei pentru viitoarea mămică și pentru dezvoltarea corectă a sarcinii

Ai rămas însărcinată și asta te face extrem de fericită, dar ai auzit de importanța amniocentezei? Amniocenteza este una dintre cele mai precise procedee medicale, care poate diagnostica infecțiile fetale.

importanța amniocentezei

De fiecare dată când doctorul suspectează prezența unei infecții pe timpul sarcinii, recomandă efectuarea amniocentezei.  Nu trebuiesc neglijate deloc aceste infecții, care pot fi transmise de la mamă la făt prin mediul placentar!

Importanța amniocentezei pentru o sarcină fericită

Amniocenteza este și o procedură medicală de siguranță, mămica având astfel certitudinea că bebelușul se va naște sănătos, fără malformații fetale. Amniocenteza se efectuează la sfârșitul trimestrului doi de sarcină. Aceasta se efectuează numai la recomandarea medicului.

Amniocenteza presupune recoltarea de lichid amniotic din uterul mamei, în vederea realizării unor analize de specialitate. Este o procedura extrem de rapidă și foarte puțin dureroasă. Prin abdomenul mamei, medicul specialist va introduce un ac destul de subțire și lung. Cu ajutorul acestuia se va extrage o anumită cantitate de lichid amniotic. Dupa recoltare, gravida va fi ținută sub supraveghere medicală, vreme de câteva ore. Aceasta este necesară pentru ca medicii sa se asigure că atât mama, cât și bebelușul sunt în afara oricărui pericol.

Când viitoarea mămică prezintă semnele unei infecții, sau când este diagnosticată cu o anumită afecțiune de origine infecțioasa, medicul ginecolog va recomanda efectuarea amniocentezei și evaluarea clinică a gravidei. De exemplu, infecția cu rubeola, citomegalovirus, toxoplasmoza pot fi transmise extrem de ușor de la mamă la bebeluș prin intermediul placentei. Astfel se mărește riscul de îmbolnăvire al fătului. Dacă infecția este transmisă de la mamă la făt în timpul sarcinii, riscurile sunt destul de mari, bebelușul putând avea la naștere anumite malformații fetale greu de remediat.

Chiar dacă prețul extrem de ridicat, toate mămicile ar trebui să înțeleagă importanța acesteia, mai ales când medicul o recomandă. Și nu…nu este deloc dureroasă așa cum cred majoritatea mămicilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.