Materiale Montessori – Recunoaștere vizuală: Viețuitoare

Cu toții întâmpinăm probleme atunci când vine vorba de educarea şi învățarea copiilor. Astăzi vreau să vă vorbesc despre o metodă despre care am citit foarte mult: metoda Montessori. Inițiată de către medicul Maria Montessori, aceasta se datorează unor ani mulți de şcoală. Din categoria cărți, materiale Montessori,  de la librăria online Libris.ro am primit pentru Sofi pachetul Recunoaștere vizuală: Viețuitoare.

Montessori

Acest pachet cuprinde 50 de cartonașe cu animale, perechi imagine reală și umbra, format 90*60 mm, ajutând copilul să cunoască mamiferele, păsările, insectele. Fiecare cartonaș are trecut pe verso numele viețuitoarei din imagine, atât în română, cât și în engleză și câteva cuvinte despre acea viețuitoare. De exemplu, aflăm că pisica este o felină, înrudită cu leii și cu tigrii. Dar și că pisica are urechi ascuțite, cu care aude foarte bine. Sunt extrem de utile, astfel copilul învață numele anumitor viețuitoare pe care nu le-a văzut niciodată, doar la televizor. Și sunt extrem de practice, le poți lua în mașină, astfel încât copilul să se joace cu ele pe timpul călătoriei.

Sofia a fost foarte încântată de cartonașe, ei îi plac foarte mult animalele. Cartonașul cu pisică l-a luat după ea chiar și la somn. Mi-a plăcut că, de când i le-am dat, a început să le așeze pe fiecare viețuitoare cu umbra ei, părând chiar interesată de fiecare animal. Pe cele pe care nu le cunoştea, mă întreba curioasă ce sunt.

Metoda Montessori este o metodă prin care copiii sunt percepuți ca ceea ce sunt ei de fapt. Prin această metodă li se creeză un mediu propice dezvoltării potențialului lor, ca membri ai unei familii, ai comunității, ai Universului.

Metoda Montessori, o metodă de învățare prin joacă

Să presupunem ca v-aş spune ca a fost odată o planetă fără şcoli şi fără profesori, unde studiul ar fi o noțiune necunoscută, dar în care totuşi locuitorii care nu ar face altceva decât să trăiască şi să se plimbe au ajuns să ştie toate lucrurile şi să le asimileze ca şi cum le-ar fi învățat. Ați crede că romanțez? Ei bine, acest lucru, deşi pare fantezist, este real. Este modul de a învăța al copiilor. Este drumul pe care ei îl urmează. Învață totul fără să ştie că învață şi făcând lucrurile pas cu pas trec de la inconştient la conştient, mergând întotdeauna pe calea bucuriei şi a dragostei.” – Dr. Maria Montessori

Copilul, indiferent cât de micuț este poate să asimileze cuvinte simple, dar și unele cuvinte pe care le considerăm noi complicate. Până la vărsta de trei ani, copilul își dezvoltă limbajul, cuvintele putând fi cunoscute înainte de a fi rostite. De aceea, imaginile cu animale, plante sau obiecte sunt foarte potrivite pentru ei. Rolul nostru, al părinților, este acela de a fi ghidul copilului în această lume. Trebuie să îl ajutăm să gândească și să acționeze singur.

Pentru vârsta Sofiei, aceste carduri Montessori mi s-au părut extrem de potrivite și cu siguranță vom mai lua și alte materiale Montessori. Vouă cum vi se par?

 

40 de comentarii


  1. Foarte tare, nu stiam despre asta. Da, citisem pe undeva ca ar trebui ca educatia sa fie facuta prin joaca. Daca nu ma insel, s-au facut niste studii si au descoperit ca micutii invata mult mai bine prin joaca decat prin „forta”.

    Răspunde

  2. Copilul cand e mic asimileaza aproape totul prin joaca, asa ca ar fi bine sa fim atenti ce-i oferim.

    Răspunde

  3. Materialele de la Editura Gama sunt cele mai bune!
    Eu am lucrat cu ambii copii folosind astfel de materiale, inca de cand erau mici, si iti pot recomanda orice doresti sa incerci in acest domeniu (sau poti intra pe blog si sa cauti la categoria Editura Gama).
    Ai facut o alegere excelenta. Studiaza-le site-ul si alege ceea ce vi se potriveste ca varsta, stil de invatare etc pentru ca sunt materiale excelente!

    Răspunde

  4. Am avut si eu cartonase cu animale cand eram mica, cu informatii pe spate despre ele, cartonase cu umbre nu am avut in schimb. Interesanta ideea sa faci coleralatii intre ele.

    Răspunde

    1. Multumesc! Da, de multe ori ma ajuta si fata cea mare…invata cu ea, ii explica, am un mare ajutor in ea.

      Răspunde

    1. Da, si sunt extrem de educative…ma bucur ca ii plac atat de mult incat le scoate in fiecare zi si se joaca cu ele.

      Răspunde

  5. Am trecut de aceea varsta cand fie-mea ar fi avut nevoie de astfel de carticele, dar am destule prietene carora le-ar prinde foarte bine sa le puna Iepurasul in cosuletele de Paste.

    Răspunde

    1. Da, chiar este interesanta si este bine ca ii incanta. Intotdeauna imaginile ii va incanta pe cei mici…

      Răspunde

    1. Eu am descoperit tarziu cat de buna este aceasta metoda, dar sigur ii voi mai comanda si alte materiale adecvate varstei

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.