Fiica lui Henric al VIII-lea şi a Annei Boleyn, Elisabeta I avea o fire independentă şi o voinţă de fier. Proclamată Regina Angliei în anul 1558, a domnit într-o epocă dominată de bărbaţi, iar trădările şi conspiraţiile au pus-o deseori la încercare atât ca femeie, cât şi ca monarh.
Elisabeta I, personaj unic în istoria Angliei
Situația sa neobișnuită de regină necăsătorită, singura din istoria țării, a creat o aură de mister în jurul său, aură care dăinuie și astăzi. O mare parte din faima acestui personaj cunoscut provine tocmai din faptul că e cunoscută ca și ”Regina Virgină”. Foarte mulți istorici au încercat să explice de ce Elisabeta a ales să nu se căsătorească.
Elisabeta s-a dedicat în întregime țării sale și i-a adus mulți ani de stabilitate. Momentul său de glorie a fost în anul 1588, când englezii i-au înfrânt pe spanioli. De la numele ei provine denumirea uneia dintre cele mai înfloritoare epoci din istoria Angliei: era elisabetană.
Mama sa, Anne Boleyn, a fost condamnată la moarte când Elisabeta avea 3 ani. Vorbea foarte rar despre ea, ceea ce a condus la presupunerea că reginei îi era rușine cu ea. Însă era total eronat. Dacă și-ar fi exprimat în mod deschis afecțiunea față de o femeie atât de urâtă de popor, asta nu ar fi atras decât antipatia supușilor ei.
Regina Angliei a fost, în prima parte a domniei sale, cea mai dorită femeie din Europa: toți prinții și regii din Europa ar fi vrut să se căsătorească cu ea. Era o femeie frumoasă, care știa să își eclipseze rivalele și să își pună în evidență calitățile. Apărea la curte îmbrăcată în cele mai frumoase și colorate materiale scumpe, în timp ce doamnele ei de onoare trebuiau să poarte numai haine albe sau negre. Astfel le-ar fi eclipsat indiferent dacă erau mai frumoase decât ea.
Elisabeta a fost una dintre cele mai cunoscute figuri ale istoriei și personajul cel mai ecranizat.